Orientalnie faszerowane

Nie masz pomysłu na obiad lub ciepłą kolację? Oto przepis na orientalne, faszerowane papryki. Smakują doskonale.

Takie papryki smakują doskonale
Takie papryki smakują doskonale 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 30 dag kuskusu
  • 2 duże papryki
  • 2 garście rodzynek
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól l 3-4 łyżki masła
  • gałązki świeżej mięty

Sposób przygotowania:

1. Do dużej miski wsypać kuskus, rodzynki, kurkumę, cynamon i szczyptę soli. Zalać wrzątkiem nieco nad poziom kaszy. Odstawić na 5 minut. Na patelni rozpuścić masło i dodać je do gotowej kaszy, rozdrabniając widelcem zbite ziarna. Doprawić sokiem z cytryny.

2.  Papryki umyć, rozciąć na połówki i oczyścić w środku z gniazd nasiennych. Nafaszerować kuskusem, włożyć gotowe porcje do naczynia żaroodpornego, podlać wodą lub bulionem warzywnym i nałożyć pokrywkę. Zapiekać przez 20 minut w temperaturze 180ºC. Tuż przed podaniem przystroić danie listkami świeżej mięty.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas