Orientalnie faszerowane
Nie masz pomysłu na obiad lub ciepłą kolację? Oto przepis na orientalne, faszerowane papryki. Smakują doskonale.
Składniki na 4 porcje:
- 30 dag kuskusu
- 2 duże papryki
- 2 garście rodzynek
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól l 3-4 łyżki masła
- gałązki świeżej mięty
Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski wsypać kuskus, rodzynki, kurkumę, cynamon i szczyptę soli. Zalać wrzątkiem nieco nad poziom kaszy. Odstawić na 5 minut. Na patelni rozpuścić masło i dodać je do gotowej kaszy, rozdrabniając widelcem zbite ziarna. Doprawić sokiem z cytryny.
2. Papryki umyć, rozciąć na połówki i oczyścić w środku z gniazd nasiennych. Nafaszerować kuskusem, włożyć gotowe porcje do naczynia żaroodpornego, podlać wodą lub bulionem warzywnym i nałożyć pokrywkę. Zapiekać przez 20 minut w temperaturze 180ºC. Tuż przed podaniem przystroić danie listkami świeżej mięty.