Orkiszowe naleśniki z tofu i szpinakiem

Orkiszowe naleśniki z tofu i szpinakiem
Orkiszowe naleśniki z tofu i szpinakiemmateriały prasowe

Składniki

- ciasto na naleśniki:

  • 500 ml mleka roślinnego
  • 300 g pełnoziarnistej (typ 2000) drobno mielonej mąki orkiszowej
  • 20 g dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty)
  • niewielka ilość oliwy z pierwszego tłoczenia do smażenia naleśników

- nadzienie:

  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 drobno poszatkowany ząbek czosnku
  • 100 g rozkruszonego, naturalnego tofu
  • około 80 g listków młodego szpinaku
  • 100 ml mleka sojowego (bez cukru)
  • 1/5 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka sosu sojowego dobrej jakości (tamari lub o obniżonej zawartości sodu)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • świeżo mielony pieprz do smaku

- sałata:

  • 100 g listków roszponki lub sałaty rzymskiej
  • 1 młoda marchewka starta na tarce o grubych oczkach
  • garść pestek dyni
  • 1–2 łyżki zimnotłoczonego oleju rzepakowego (ekologicznego) lub lnianego czosnkowego
  • sok z cytryny do smaku
2-3 porcji

Sposób przygotowania:

Okładka książki "Zdrowe serce"
Okładka książki "Zdrowe serce"materiały prasowe
Fragment książki
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?