Oryginalny łosoś ze szpinakiem
Z dodatkiem żurawiny!

Składniki:
- 4 filety z łososia (razem ok. 500-600 g)
- 1/2 szklanki liści szpinaku
- kilka listków bazylii
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki orzechów (pekan, włoskich lub migdałów)
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżka musztardy Dijon
- bułka tarta do obtaczania
Przygotowanie:
1. Liście szpinaku umyj i osusz. Uduś je na patelni z posiekanym czosnkiem i skórką z cytryny. Wymieszaj posiekane żurawinę, orzechy, listki bazylii i oregano. Do mieszanki dodaj szpinak.
2. Wzdłuż filetów z łososia zrób nacięcia, tworząc kieszonki do faszerowania. Umieść w nich po dwie łyżki farszu szpinakowego. Posmaruj filety musztardą i obtocz je w tartej bułce. Umieść je na papierze do pieczenia i zapiekaj w temperaturze 190 stopni C przez 20 minut.