Mielone rozpadają się podczas smażenia? Poznaj regułę proporcji 2:1

Podczas przygotowywania masy mięsnej na mielone, trzymaj się zasady proporcji 2:1
Podczas przygotowywania masy mięsnej na mielone, trzymaj się zasady proporcji 2:1123RF/Picsel, 123RF/Picsel123RF/PICSEL

Najczęstsze błędy podczas przyrządzania mielonych

  • smażenie na niedostatecznie rozgrzanym tłuszczu - należy dobrze nagrzać patelnię i olej, dzięki temu kotlety nie będą nasiąkać tłuszczem, będą bardziej zwarte i ładnie zarumienią się od zewnątrz,
  • dodawanie do masy bułki tartej - chcąc zastąpić w masie mięsnej kajzerkę namoczoną w mleku często używa się bułki tartej, a to ogromny błąd! Przez to masa będzie sucha i "wiórowata", możemy zapomnieć o soczystym kotlecie,
  • smażenie wszystkich kotletów na raz - przez to, że w mięsie mielonym jest sporo wody, która wypływa podczas obróbki cieplnej, jeśli całą powierzchnię dna patelni zakryjemy ciasno kotletami, wypływająca woda sprawi, że zamiast smażyć się, kotlety będą się gotować, a nie o to nam chodzi,
  • moczenie bułki w wodzie - chcąc zminimalizować zapach mięsa, lepiej namoczyć kajzerkę, którą dodamy do surowego mięsa w mleku. Wzbogaci smak i zneutralizuje woń mięsa.

Złota zasada proporcji, by mielone wyszły doskonałe

Soczyste mielone to pewniak udanego obiadu. Ale trzeba wiedzieć, jak je robić idealnie (fot. Getty Images)
Soczyste mielone to pewniak udanego obiadu. Ale trzeba wiedzieć, jak je robić idealnie (fot. Getty Images)CanvaProINTERIA.PL
Czy nasze miasta są gotowe na demograficzne tsunami?INTERIA.PL
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?