Ziarna to naturalny eliksir zdrowia i młodości. Na ich bazie przygotujesz wyśmienity pudding
Nie bez powodu trafiły do grona superfood. Nasiona chia chociaż niepozorne z wyglądu, mają szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Nie dość, że warto włączyć je do diety, to na ich bazie można stworzyć wyśmienity pudding.

Spis treści:
Nasiona chia na przestrzeni ostatnich lat zyskały ogromną popularność. Niewielkie, czarne lub białe nasiona są pozyskiwane z szałwii hiszpańskiej. Obecnie znajdują się w gronie żywności określanej mianem superfood. Nie bez powodu - chociaż z wyglądu niepozorne, zawierają cały wachlarz cennych dla zdrowia właściwości.
Nasiona chia i ich cenne właściwości. Dlaczego warto włączyć do diety?
Co zawierają nasiona chia? Są przede wszystkim bogatym źródłem błonnika i białka. Oprócz tego zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy B1 i B3, magnez, żelazo, cynk, fosfor i wapń.
Nasiona są dość kaloryczne, bo w 100 g znajduje się 486 kcal (jedna łyżeczka nasion chia to 23 kcal). Warto jednak wprowadzić je do diety, ponieważ zawierają dużą ilość błonnika, co wpływa na poprawę przemiany materii i zapewnia uczucie sytości.
Indeks glikemiczny jest niewielki, ponieważ plasuje się na poziomie 3.
A oto najważniejsze właściwości nasion chia:
- korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego, krążenia i krwionośnego,
- poprawa przemiany materii,
- opóźnianie procesów starzenia się skóry,
- poprawa kondycji skóry,
- ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 są pomocne w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi,
- poprawiają koncentrację i pamięć.
Warto pamiętać, że podobnie jak w przypadku innych produktów, w spożyciu nasion chia dobrze jest zachować umiar. Będą miały pozytywny wpływ na zdrowie tylko wtedy, gdy będziemy je jeść w odpowiednich ilościach. Zazwyczaj zaleca się, by dzienne spożycie wynosiło 1,5 - 2 łyżek ziaren, czyli ok. 20-30 gramów.

Nasiona chia cieszą się też sporą popularnością w kuchni. Ziarna szałwii hiszpańskiej pęcznieją, dzięki czemu można na ich bazie przygotować proste i smakowite przekąski. Wystarczy je np. zalać mlekiem roślinnym - dzięki temu możemy przygotować pyszny deser z dodatkiem owoców, np. truskawek, malin, mango czy borówek. Nasiona można również wykorzystać jako składnik koktajli.
Przepis na pudding chia z malinami
Z nasion szałwii hiszpańskiej można również przygotować wyśmienity pudding. Oto prosty przepis.

Składniki:
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 4 łyżki nasion chia,
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 szklanka malin.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj dokładnie mleko kokosowe, nasiona chia, miód i ekstrakt z wanilii. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem wymieszaj pudding i przełóż do szklanek lub pucharków. Na koniec ozdób malinami, możesz też posypać deser płatkami kokosowymi.
***