Oryginalny makaron po japońsku
Makaron w nieco orientalnym wydaniu

Składniki
- 4 łyżki pasty miso
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 200 g łososia
- 200 g makaronu soba
- 2 dymki
- 1 łyżka sezamu
- 1 cytryna
- 1 łyżka oleju
- opcjonalnie garść szpinaku lub ugotowanej fasolki szparagowej
Sposób przygotowania
Łososia podziel na kawałki i zamarynuj dzień wcześniej. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odcedź. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kawałki łososia (marynatę zachowaj!). Odstaw na talerz.Na patelnię wrzuć makaron i dodaj marynatę. Smaż 2 minuty. Dodaj pokrojoną na plasterki dymkę i ewentualnie liście szpinaku lub fasolkę szparagową. Smaż jeszcze chwilę i podawaj z kawałkami łososia na wierzchu. Danie posyp sezamem.