Reklama

Oryginalny makaron po japońsku

Makaron w nieco orientalnym wydaniu

Składniki

  • 4 łyżki pasty miso
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 200 g łososia
  • 200 g makaronu soba
  • 2 dymki
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka oleju
  • opcjonalnie garść szpinaku lub ugotowanej fasolki szparagowej

Sposób przygotowania

Łososia podziel na kawałki i zamarynuj dzień wcześniej. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odcedź. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kawałki łososia (marynatę zachowaj!). Odstaw na talerz.Na patelnię wrzuć makaron i dodaj marynatę. Smaż 2 minuty. Dodaj pokrojoną na plasterki dymkę i ewentualnie liście szpinaku lub fasolkę szparagową. Smaż jeszcze chwilę i podawaj z kawałkami łososia na wierzchu. Danie posyp sezamem.

Show

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy