Oryginalny przepis na rogale świętomarcińskie: Poznaj tradycyjny specjał od kuchni

Rogale świętomarcińskie to listopadowy przysmak, z którego słyną przede wszystkim poznańskie cukiernie i piekarnie. Z racji tego, że jest to wyjątkowo pyszna tradycja, to zajadać się nimi warto niezależnie od lokalizacji. Chcesz zmierzyć się z przygotowaniem rogali wypełnionych białym makiem i udekorowanych grubą warstwą lukru samodzielnie? Potrzebna ci będzie pomoc! W naszym przepisie prezentujemy wszystkie etapy krok po kroku.

Dzień św. Marcina to okazja, by sobie nieco pofolgować
Dzień św. Marcina to okazja, by sobie nieco pofolgować123RF/PICSEL

Kiedy się je rogale marcińskie?

Można nie lubić listopada ze względu na ponurą aurę za oknem. Złota jesień już dawno minęła, a jednocześnie trudno liczyć na świeży, puszysty śnieg rodem z bożonarodzeniowej pocztówki. Degustacja rogala świętomarcińskiego może jednak znacząco uprzyjemnić listopadowe dni i wieczory. Tradycyjnie wypiek ten jest przygotowywany z okazji dnia świętego Marcina obchodzonego 11 listopada, lecz piekarnie w całym kraju mają go w swoich ofertach znacznie wcześniej.

Rogale świętomarcińskie, czyli przepis dla wymagających

Trudno mówić o błyskawicznej i dziecinnie prostej recepturze. Zrobienie rogala świętomarcińskiego od podstaw wymaga odpowiedniego zaplanowania pracy w kuchni i dużej uwagi. Każdy etap jest ważny, więc nie ma tu mowy o chodzeniu na skróty czy stosowaniu półśrodków. Przygotowanie wypieku warto zaplanować nawet na dwa dni. Niech to cię jednak nie zniechęca! Wysiłek zostanie wynagrodzony pierwszorzędnym smakiem - już od pierwszego kęsa przekonasz się, że masz do czynienia z wyjątkowym, świątecznym rarytasem. Do dzieła!

Nadzienie do rogali świętomarcińskich: Lista składników i wykonanie

Pracę możesz śmiało rozpocząć od zrobienia nadzienia. Po wymieszaniu wszystkich składników powinno znaleźć się w lodówce w garnku pod przykryciem. Smaki użytych produktów przenikną się, tworząc harmonijną i wyjątkowo pyszną całość.

Potrzebne produkty:

  • 300 g białego maku,
  • 100 g masy marcepanowej,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g zblanszowanych migdałów,
  • 3 podłużne, pokruszone biszkopty,
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • opcjonalnie 80-100 g rodzynek.
Do przepisu na rogale będziesz wracać przy specjalnych okazjach
Do przepisu na rogale będziesz wracać przy specjalnych okazjach123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

  • Biały mak i orzechy włoskie sparz wrzątkiem.
  • Po 15 minutach odcedź i dokładnie odsącz.
  • Zmiel mak, orzechy oraz migdały w maszynce - dla najlepszych efektów zrób to dwa razy.
  • Masę marcepanową wraz z cukrem pudrem zmieszaj przy użyciu miksera.
  • Dodaj masę makową z bakaliami, pokruszone biszkopty i posiekaną drobno skórkę pomarańczową. Wymieszaj.
  • Na koniec wlej śmietanę - masa powinna być dość zwarta.

Jak zrobić ciasto na rogale świętomarcińskie?

Rogale przygotowywane są z ciasta półfrancuskiego. Nie należy ono do najprostszych rodzajów, ale ze sprawdzonym przepisem praca pójdzie sprawnie, a co najważniejsze - przyniesie smakowite rezultaty.

Lista składników:

  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 225 g masła,
  • 3,5 szklanki pszennej mąki,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1 szczypta soli.

Ciasto na rogale: Instrukcja krok po kroku:

  • Zacznij od zrobienia zaczynu z drożdży. Wymieszaj je z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i sześcioma łyżkami mąki. Naczynie przykryj czystą ściereczkę i odstaw na kwadrans do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • W tym czasie resztę mąki połącz z cukrem, dwiema łyżkami masła i solą.
  • Do miski dodaj wyrośnięty zaczyn, jajko oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.
  • Przełóż ciasto na blat lub stolnicę i krótko zagniataj - tylko do momentu, aż ciasto zrobi się gładkie. Włóż do lodówki na godzinę.
  • Następnie ciasto rozwałkuj cienko, podsypując niewielką ilością mąki i formując z niego prostokąt. Rozsmaruj masło na całej jego powierzchni, złóż 1/3 ciasta od góry do środka, a następnie to samo zrób z dolną częścią w taki sposób, by przykryła miejsce złożenia.
  • Sklej brzegi, rozwałkuj ciasto i powtórz całą procedurę jeszcze trzy razy. Po każdym wałkowaniu ciasto włóż do lodówki na pół godziny. Po ostatnim razie odstaw je do schłodzenia na całą noc.

Ostatni etap przygotowania rogali świętomarcińskich

Większość pracy jest już za tobą. Teraz pozostaje połączenia ciasta i nadzienia, tworząc charakterystyczny kształt słynnych rogali, którego pochodzenia upatruje się już w czasach pogańskich. Pamiętaj, by ciasto wyjąć z lodówki pół godziny przed właściwą pracą. Co dalej?

  • Ciasto rozwałkuj na długi prostokąt i wycinaj naprzemiennie trójkąty.
  • Na środek każdego z nich nałóż nadzienie, zostawiając nieduży odstęp po bokach.
  • Podstawę każdego trójkąta zawiń na masę, zrób nacięcie na środku, a na koniec zawiń do końca rogala.
  • Wszystkie rogaliki ułóż na blasze, zachowując między nimi sporą odległość - w tym momencie odstaw je na godzinę i weź pod uwagę, że podwoją swoją objętość.
  • Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Degustacja na jednej sztuce się nie skończy
Degustacja na jednej sztuce się nie skończy123RF/PICSEL

Na koniec zostaje apetyczny lukier, który będzie zwieńczeniem rogali świętomarcińskich. To już pójdzie jak z płatka. Wystarczy, że szklankę cukru pudru wymieszasz z trzema łyżkami stołowymi gorącego mleka lub wody - upewnij się, że w masie nie będzie żadnych grudek. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać kilka kropel soku z cytryny. Gotowe! Jeśli masz ochotę, wierzch każdego rogala posyp kandyzowaną skórką pomarańczy lub rozdrobnionymi orzechami.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas