Oryginalny przepis na rogale świętomarcińskie: Poznaj tradycyjny specjał od kuchni

Dzień św. Marcina to okazja, by sobie nieco pofolgować
Dzień św. Marcina to okazja, by sobie nieco pofolgować123RF/PICSEL

Kiedy się je rogale marcińskie?

Rogale świętomarcińskie, czyli przepis dla wymagających

Zobacz również:

    Nadzienie do rogali świętomarcińskich: Lista składników i wykonanie

    • 300 g białego maku,
    • 100 g masy marcepanowej,
    • ¾ szklanki cukru pudru,
    • 100 g orzechów włoskich,
    • 100 g zblanszowanych migdałów,
    • 3 podłużne, pokruszone biszkopty,
    • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
    • opcjonalnie 80-100 g rodzynek.
    Do przepisu na rogale będziesz wracać przy specjalnych okazjach
    Do przepisu na rogale będziesz wracać przy specjalnych okazjach123RF/PICSEL
    • Biały mak i orzechy włoskie sparz wrzątkiem.
    • Po 15 minutach odcedź i dokładnie odsącz.
    • Zmiel mak, orzechy oraz migdały w maszynce - dla najlepszych efektów zrób to dwa razy.
    • Masę marcepanową wraz z cukrem pudrem zmieszaj przy użyciu miksera.
    • Dodaj masę makową z bakaliami, pokruszone biszkopty i posiekaną drobno skórkę pomarańczową. Wymieszaj.
    • Na koniec wlej śmietanę - masa powinna być dość zwarta.

    Jak zrobić ciasto na rogale świętomarcińskie?

    • 30 g świeżych drożdży,
    • 1 szklanka ciepłego mleka,
    • 225 g masła,
    • 3,5 szklanki pszennej mąki,
    • 1 jajko,
    • 3 łyżki cukru,
    • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
    • 1 szczypta soli.
    • Zacznij od zrobienia zaczynu z drożdży. Wymieszaj je z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i sześcioma łyżkami mąki. Naczynie przykryj czystą ściereczkę i odstaw na kwadrans do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
    • W tym czasie resztę mąki połącz z cukrem, dwiema łyżkami masła i solą.
    • Do miski dodaj wyrośnięty zaczyn, jajko oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.
    • Przełóż ciasto na blat lub stolnicę i krótko zagniataj - tylko do momentu, aż ciasto zrobi się gładkie. Włóż do lodówki na godzinę.
    • Następnie ciasto rozwałkuj cienko, podsypując niewielką ilością mąki i formując z niego prostokąt. Rozsmaruj masło na całej jego powierzchni, złóż 1/3 ciasta od góry do środka, a następnie to samo zrób z dolną częścią w taki sposób, by przykryła miejsce złożenia.
    • Sklej brzegi, rozwałkuj ciasto i powtórz całą procedurę jeszcze trzy razy. Po każdym wałkowaniu ciasto włóż do lodówki na pół godziny. Po ostatnim razie odstaw je do schłodzenia na całą noc.

    Ostatni etap przygotowania rogali świętomarcińskich

    • Ciasto rozwałkuj na długi prostokąt i wycinaj naprzemiennie trójkąty.
    • Na środek każdego z nich nałóż nadzienie, zostawiając nieduży odstęp po bokach.
    • Podstawę każdego trójkąta zawiń na masę, zrób nacięcie na środku, a na koniec zawiń do końca rogala.
    • Wszystkie rogaliki ułóż na blasze, zachowując między nimi sporą odległość - w tym momencie odstaw je na godzinę i weź pod uwagę, że podwoją swoją objętość.
    • Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
    Degustacja na jednej sztuce się nie skończy
    Degustacja na jednej sztuce się nie skończy123RF/PICSEL