Jak przyprawić gęsinę? Przygotuj aromatyczną pieczoną gęś

Tym wykwintnym mięsem zwykle zaczynamy interesować się w listopadzie. Stanowi tradycyjny przysmak serwowany z okazji dnia św. Marcina obchodzonego dokładnie 11 listopada, lecz o gęsinie warto pamiętać częściej. To rarytas, którym podkreślisz doniosłą rangę innych domowych wydarzeń i uroczystości. Choć mięso można dusić i smażyć, zdecydowanie najbardziej efektowną potrawą jest gęś pieczona. Sprawdź więc, jak ją przyprawić, by aromat wydobywający się z piekarnika był zapowiedzią wyjątkowej biesiady.

Właściwie dobrane dodatki do gęsi podkreślą jej wyborny smak
Właściwie dobrane dodatki do gęsi podkreślą jej wyborny smak123RF/PICSEL

Co trzeba wiedzieć o gęsi?

Wielbiciele gęsiny, którzy decydują się na jej przyrządzenie w domowym zaciszu, niejednokrotnie wspominają, że mięso przed jakąkolwiek obróbką dobrze jest zamrozić. Działanie niskiej temperatury ma sprawić, że produkt po przygotowaniu będzie bardziej kruchy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować ten manewr, ponieważ mrożenie nie wpływa negatywnie na smak czy właściwości mięsa. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że rozmrażanie gęsi musi przebiegać powoli. Mięso należy przełożyć do lodówki, a przygotowanie posiłku rozpocząć dopiero w momencie, gdy będzie równomiernie rozmrożone.

Warto pamiętać: Jeśli nie planujesz przygotowywać gęsi pieczonej w całości, tuszkę podziel na porcje jeszcze przed zamrożeniem.

Jak przyprawić gęsinę?

Jakie dodatki pasują najlepiej do tego wyjątkowego mięsa? To od nich w znacznej mierze zależy smakowity rezultat. Przedstawiamy kilka składników, których nie może zabraknąć w przepisie na pieczoną gęś.

Majeranek: To bardzo aromatyczna przyprawa, która podczas codziennego gotowania jest chętnie wykorzystywana do podkręcenia smaku wieprzowiny. Jego delikatny aromat kapitalnie wyeksponuje walory gęsiny. Warto używać go, ponieważ słynie jako nieodzowny dodatek do dań ciężkostrawnych, a gęsina to mięso bogate w składniki odżywcze, ale tłuste.

Jałowiec: Jego mocny, leśny zapach sprawia, że jałowiec często jest wymieniany jako ważny dodatek do dań mięsnych, zwłaszcza dziczyzny. Nadaje gęsinie odrobinę pikanterii, a jego gorzkawy posmak idealnie komponuje się z owocami, które często pojawiają się w nadzieniu do pieczonej gęsi.

Rozmaryn: Kojarzony z kuchnią śródziemnomorską, obecny jest w składzie popularnej mieszanki znanej pod nazwą zioła prowansalskie. Będzie doskonale komponować się z mięsem gęsi i warzywami, które zostaną podane do dania głównego.

Czosnek: Tego składnika chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Wystarczy odrobina drobno poszatkowanego czosnku, by danie nabrało wyrazistości i głębi smaku.

Czerwone wino: Nie jest to przyprawa w tradycyjnym rozumieniu, ale uwzględnienie wytrawnego wina w marynacie do pieczonej gęsi czyni z niej przysmak jeszcze bardziej wykwintny, godny najbardziej eleganckich bankietów.

Zasady przyprawiania gęsiny

Chcąc przygotować soczyste mięso, niezbędne jest jego zamarynowanie. Podczas kuchennych manewrów należy uzbroić się w cierpliwość. Najlepsze efekty uzyskasz, jeśli gęś spędzi w marynacie co najmniej 12 godzin, więc jej przygotowanie zaplanuj na dzień poprzedzający uroczysty obiad. Przechowuj ją w lodówce.

Musisz wziąć pod uwagę, że przyprawianie gęsiny jest nieco bardziej skomplikowane niż praca nad codziennym obiadem z filetem z kurczaka lub kotletem schabowym w roli głównej. Ziołowe dodatki nie powinny znaleźć się na zewnątrz mięsa. Gęś piecze się dość długo, więc mogłyby one zwyczajnie się spalić, nadając całości posmak spalenizny. Mięso nacieraj więc od środka.

Gęś należy jeść od razu po przyrządzeniu. Nie poleca się jej odgrzewania - mięso stanie się suche i niesmaczne
Gęś należy jeść od razu po przyrządzeniu. Nie poleca się jej odgrzewania - mięso stanie się suche i niesmaczne123RF/PICSEL

Zaszalej z dodatkami

Pieczona gęś doskonale nadaje się do faszerowania, a w nadzieniu poleca się uwzględniać owoce. Miłośnicy tradycyjnych receptur powinni sięgnąć po jabłka i żurawinę. Nie bój się użyć plastrów owoców cytrusowych - mięso z pomarańczami zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Suszone owoce: rodzynki, morele i figi w połączeniu z chrupiącymi orzechami też pozwolą stworzyć niebanalną potrawę. Jeśli masz ochotę na nieoczywiste eksperymenty, podaj gęś nadziewaną kasztanami jadalnymi. Trudno o bardziej wyszukany jesienny przysmak. 

Chcąc dowiedzieć się, jak przyrządzić gęś od podstaw, skorzystaj ze sprawdzonego przepisu na gęś po staropolsku. Szukasz kolejnych inspiracji? Sprawdź więc, czy warto jeść gęsią wątróbkę. Niech gęsina stanie się twoją specjalnością!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas