Orzechowiec z kremem z dyni
Pyszne ciasto orzechowe doskonale będzie się komponować na świątecznym stole. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.
Składniki na 10-12 porcji:
Na biszkopt:
- 15 dag posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka kaszy manny
- 6 jajek
- ½ szklanki cukru pudru
Na krem:
- 50 dag serka mascarpone lub kremowego
- 40 dag puree z dyni
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki żelatyny
- 30 ml wody
Ponadto:
- 2-3 łyżki masy kajmakowej
- 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Do żółtek dodaj cukier, utrzyj na puszystą masę. Orzechy wymieszaj z kaszą i bułką tartą. Dodaj do masy żółtkowej, zmiksuj. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 30-40 min do tzw. suchego patyczka w temp. 180°C. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż, aby otrzymać 4 blaty.
2. Żelatynę zalej zimną wodą, odstaw, by napęczniała. Następnie podgrzej, by się rozpuściła. Do miski włóż serek oraz cukier. Ubijaj mikserem tak długo, aż powstanie gęsty krem. Następnie dodaj puree z dyni oraz cynamon i jeszcze chwilkę ubijaj. Wlej przestudzoną żelatynę. Krótko zmiksuj.
3. Trzy blaty biszkoptowe posmaruj kremem. Ułóż jeden na drugim. Ostatni blat posmaruj masą kajmakową i posyp posiekanymi orzechami. Wstaw do lodówki.
Przygotowanie: 60 minut Porcja: 390 kilokalorii