Reklama

Reklama

Orzechowiec z kremem z dyni

Pyszne ciasto orzechowe doskonale będzie się komponować na świątecznym stole. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.

Składniki na 10-12 porcji:

Na biszkopt:

  • 15 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 6 jajek
  • ½ szklanki cukru pudru

Reklama

Na krem:

  • 50 dag serka mascarpone lub kremowego
  • 40 dag puree z dyni
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 30 ml wody

Ponadto:

  • 2-3 łyżki masy kajmakowej
  • 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich


Przygotowanie:

1. Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Do żółtek dodaj cukier, utrzyj na puszystą masę. Orzechy wymieszaj z kaszą i bułką tartą. Dodaj do masy żółtkowej, zmiksuj. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 30-40 min do tzw. suchego patyczka w temp. 180°C. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż, aby otrzymać 4 blaty.

2. Żelatynę zalej zimną wodą, odstaw, by napęczniała. Następnie podgrzej, by się rozpuściła. Do miski włóż serek oraz cukier. Ubijaj mikserem tak długo, aż powstanie gęsty krem. Następnie dodaj puree z dyni oraz cynamon i jeszcze chwilkę ubijaj. Wlej przestudzoną żelatynę. Krótko zmiksuj.

3. Trzy blaty biszkoptowe posmaruj kremem. Ułóż jeden na drugim. Ostatni blat posmaruj masą kajmakową i posyp posiekanymi orzechami. Wstaw do lodówki.

Przygotowanie: 60 minut Porcja: 390 kilokalorii

Dowiedz się więcej na temat: ciasto orzechowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje