Orzechy brazylijskie. Dlaczego warto je jeść?
O tym, że orzechów nie może zabraknąć w codziennym jadłospisie, nie trzeba nikogo przekonywać. Dostarczają wielu składników odżywczych: są bogate w kwasy tłuszczowe, witaminy oraz pierwiastki, które są korzystne dla wielu układów organizmu. Poza tym są ważnym urozmaiceniem diety wegańskiej i wegetariańskiej, gdyż są cennym źródłem pełnowartościowego białka. Oprócz znanych orzechów włoskich czy laskowych jednymi z najpopularniejszych na świecie są orzechy brazylijskie. Ich spożywanie korzystnie wpływa na działanie układu nerwowego, a także kostnego czy mięśniowo-stawowego. Powinny się nimi zainteresować zarówno osoby będące na diecie redukcyjnej, a także pary starające się o potomstwo. Dlaczego? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
Czym są orzechy brazylijskie?
Orzechy brazylijskie, zwane również orzeszkami para, są nasionami pozyskiwanymi z owoców orzesznicy wyniosłej – drzewa występującego w Ameryce Południowej. Zalicza się je do najcenniejszych orzechów świata przede wszystkim ze względu na bogatą zawartość (aż 50%) kwasów tłuszczowych. Co ciekawe, są często wykorzystywane w przemyśle spożywczym, ale również wytwarza się z nich smary oraz mydła. Poza tym drewno orzesznicy służy do produkcji mebli, a w korze znajdują się dobroczynne dla zdrowia garbniki.
Minerały zawarte w orzechach
Orzechy brazylijskie zawierają cenne dla zdrowia minerały, wśród których na pierwszym miejscu plasują się fosfor i wapń. Mają niebagatelny wpływ na prawidłowy rozwój i budowę kości i zębów, a także zapobiegają osteoporozie. W orzechach obecny jest również potas – może regulować ciśnienie tętnicze krwi oraz wpływać na prawidłową pracę mięśni, w tym serca. Na liście pierwiastków nie może zabraknąć magnezu (który korzystnie działa na układ nerwowy), a także selenu. Ten ostatni poprawia odporność organizmu, ale jest również korzystny dla zdrowia i rozwoju plemników. Dlatego orzechy brazylijskie powinny włączyć do diety osoby, które starają się o potomstwo.
Orzechy brazylijskie a odchudzanie
Orzechy brazylijskie powinny być obecne w codziennej diecie osób, którym zależy na zachowaniu zdrowej i szczupłej sylwetki. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe (zwłaszcza omega-3 oraz omega-6) mogą spowodować przyspieszenie procesów metabolicznych. Poza tym orzechy brazylijskie są źródłem pełnowartościowego błonnika, który zapewnia uczucie sytości, co zmniejsza chęć na podjadanie. Dodatkowo reguluje pracę jelit oraz ułatwia pozbycie się zbędnych produktów przemiany materii. Niestety, orzechów brazylijskich nie wolno jeść bez ograniczeń, gdyż 100 gramów zawiera aż 650 kcal. Aby osiągnąć wymarzony efekt, powinno włączyć się je do diety z umiarem. Kilka sztuk między posiłkami w zupełności wystarczy.
Bogactwo kwasów tłuszczowych
Zawarte w orzechach kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6 nie tylko korzystnie wpływają na metabolizm. Odgrywają również kluczową rolę w prawidłowym działaniu układów krążenia i nerwowego. Ich regularne spożywanie może ograniczyć stężenie cholesterolu w krwiobiegu oraz zmniejszyć ilość trójglicerydów. Wszystko to sprzyja zmniejszeniu ryzyka występowania groźnych chorób, między innymi miażdżycy, a także zawału serca czy udaru mózgu. Kwasy tłuszczowe mogą również stymulować odporność, co jest przydatne w okresie jesienno-zimowym.
Orzechy brazylijskie a alergie
Orzechy brazylijskie są silnym alergenem. Po ich spożyciu mogą pojawić się dolegliwości żołądkowe, do których zalicza się niestrawność, wzdęcia, biegunki, nudności czy bóle brzucha. Reakcja alergiczna może również objawiać się pieczeniem warg, przełyku oraz jamy ustnej, któremu towarzyszy obrzęk. Niekiedy na skórze pojawia się swędząca wysypka i zaczerwienienie.