Orzeźwiająca sałatka z arbuza
Pomysł na drugie śniadanie latem.
Składniki:
- 1,5 kg słodkiego arbuza
- 1 czerwona cebula
- 2 ogórki
- 2-3 limonki
- 250 g sera feta
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
- pęczek świeżej mięty
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę pokrój cieniutko w półksiężyce, włóż do miseczki i zalej sokiem z limonek. Odstaw. Miąższ arbuza, ogórki i ser feta pokrój. Włóż do miseczki, dodaj oliwki oraz posiekane zioła. Dodaj cebulkę i polej różowym już sokiem z limonki.
2. Na koniec skrop sałatkę oliwą i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.