Orzeźwiająca sałatka z bulgurem i grejpfrutem
Ta sałatka z powodzeniem może być daniem do zimnego bufetu lub orzeźwiającym dodatkiem do potraw z grilla. Sałatka na bazie kaszy bulgur i grejpfruta zadziwia smakiem i świeżością.
Można ją podać jako przystawkę lub jako dodatek do grilla. Znajdziesz w tej sałatce kaszę bulgur, trochę chrupiących rzodkiewek, kiełbasę chorizo oraz różowego grejpfruta.
Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 200 g bulguru, 8 plasterków chorizo, 3 różowe grejpfruty, pęczek rzodkiewki, 150 g melona kantalupa, 6 łyżek oliwy z oliwek, kilka gałązek świeżego tymianku, sól i pieprz.
Wsypujemy bulgur do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotujemy go przez 2 minuty, następnie odcedzamy i studzimy. Wyciskamy sok z jednego z grejpfrutów, pozostałe dzielimy na cząstki, obierając z błonek.
Umyte rzodkiewki kroimy w plastry. Duże plasterki chorizo dzielimy na cztery. Odsączony bulgur wkładamy do dużej salaterki, posypujemy sola i pieprzem. W osobnej misce mieszamy sok grejpfrutowy i oliwę, polewamy nim bulgur i mieszamy.
Do sałatki dodajemy kawałki grapefruita, rzodkiewki i chorizo. Posypujemy tymiankiem i schładzamy przed podaniem. W ostatniej chwili dodajemy kawałki posiekanego melona kantalupa, które kładziemy na wierzchu i serwujemy.(PAP Life)
autorka: Dorota Kieras