Osiem zalet kaszy gryczanej

Z niewyjaśnionych przyczyn kasza gryczana wciąż ma wąskie grono zwolenników. A to przecież wysoko odżywczy produkt, który obniża poziom cukru we krwi, reguluje ciśnienie i jest wolny od glutenu. Co jeszcze przemawia za regularnym serwowaniem kaszy gryczanej?

Wyrazisty smak kaszy gryczanej powoduje, że niektórzy potrzebują więcej czasu, by się do niej przekonać
Wyrazisty smak kaszy gryczanej powoduje, że niektórzy potrzebują więcej czasu, by się do niej przekonać123RF/PICSEL

Wiele osób deklaruje, że częściej sięgałoby po kaszę gryczaną, ale nie przepadają za jej aromatem. Masz z tym problem? Rozwiązanie jest banalnie proste - wystarczy przelać kaszę wrzątkiem przed ugotowaniem i po kłopocie.

Nowe połączenia smaków

Kasza nie musi być jedynie dodatkiem do mięsnego gulaszu, z łatwością przygotujemy kotleciki gryczane, które dobrze smakują z sosem pieczarkowym i świeżą natką. Inspiracji do nowych połączeń warto szukać w kuchni wegetariańskiej, która chętnie wykorzystuje walory kaszy gryczanej, doskonale komponującej się z większością warzyw. Drobną kaszę gryczaną można serwować na słodko, na przykład z rodzynkami czy innymi suszonymi owocami. Mięsożercy zapewne nie pogardzą klasycznym zestawem kaszy z kotletem schabowym lub mielonym. Nie zamykajmy się jednak tylko w obrębie znanych już smaków. Kasza nie skazuje na nudę, daje wiele możliwości - warto z nich korzystać, bo oprócz ciekawych połączeń smakowych zyskamy wiele wartości dla zdrowia.

Co zyskasz, jedząc regularnie kaszę gryczaną?

1. Owoce gryki obfitują w błonnik rozpuszczalny, dzięki któremu obniżają poziom cukru we krwi, stabilizują cholesterol i zapobiegają chorobie wieńcowej.

2. Kasza gryczana jest równocześnie źródłem nierozpuszczalnej frakcji błonnika, który ma korzystny wpływ na procesy metaboliczne, stymuluje pracę jelit, wiąże kwasy żółciowe i wodę i usprawnia usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii.

3. Ma niski indeks glikemiczny, więc może być stałym składnikiem również w diecie diabetyków.

4. Kasza gryczana jest wolna od glutenu, dlatego z jej walorów korzystać mogą osoby nietolerujące glutenu i chorujące na celiakię.

5. Jest jednym z ulubionych produktów kuchni wegetariańskiej, bo obfituje w łatwe do przyswojenia przez komórki ludzkiego organizmu białko.

6. Z uwagi na wysoką zawartość lizyny (aminokwas egzogenny) i bogactwo witamin z grupy B, kasza gryczana ma korzystny wpływ na zdolności poznawcze (myślenie, zapamiętywanie, koncentracja) i pracę systemu nerwowego.

7. Obfituje w ważne dla wzmocnienia systemu odpornościowego witaminy (E, K) i składniki mineralne (wapń, fosfor, magnez, cynk i żelazo).

8. Jest skarbnicą jodu - pierwiastka kluczowego dla dobrej pracy tarczycy.

Palona czy niepalona?

Dla optymalnego wykorzystania wartości odżywczych wybierajmy jaśniejszą, niepaloną kaszę gryczaną. Palona kasza ma niższą wartość odżywczą, gdyż w procesie wypalania (prażenia) ginie duża część witamin.

Ewa Koza, mamsmak.com

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas