Składniki na 4 porcje: - 2 kg pomidorów,- 1 papryczka chilli,- po 4 gałązki tymianku i oregano,- 2 cebule,- 4 łyżki oliwy z oliwek,- 4 łyżki przecieru pomidorowego,- 2 ząbki czosnku,- 400 ml bulionu warzywnego (instant),- sól, cukier,- 8 kromek bagietki,- 125 g sera mozzarella,- 100 g salami,- tymianek i oregano do dekoracji Przygotowanie: Pomidory włożyć na 30 sekund do wrzątku, wyjąć, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę. Poprzekrawać na ćwiartki i wyjąć nasiona. Z chilli wyciąć gniazdo nasienne, resztę pokroić w kosteczkę. Zioła umyć, oberwać listki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 2 łyżki oliwy rozgrzać w garnku i przesmażyć na niej cebulę, aż stanie się szklista. Dodać przecier pomidorowy, krótko przesmażyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do garnka dodać pomidory, chilli, zioła, czosnek, dusić razem przez 5 minut. Dodać bulion, zagotować. Zupę zmiksować. 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni i obsmażyć kromki na złoty kolor. Mozzarellę osączyć i pokroić w kostkę. Salami pokroić na cienkie plasterki. Zupę rozlać do talerzy, dodać kostki mozzarelli i plasterki salami. Dekorować tymiankiem i oregano. Podawać z grzankami. Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 1970 kJ/471 kcal