Reklama

Reklama

Ostra zupa pomidorowa z salami

Wyjątkowa zupa ze świeżych pomidorów.

Składniki na 4 porcje:

- 2 kg pomidorów,
- 1 papryczka chilli,
- po 4 gałązki tymianku i oregano,
- 2 cebule,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 ml bulionu warzywnego (instant),
- sól, cukier,
- 8 kromek bagietki,
- 125 g sera mozzarella,
- 100 g salami,
- tymianek i oregano do dekoracji

Przygotowanie:

Pomidory włożyć na 30 sekund do wrzątku, wyjąć, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę. Poprzekrawać na ćwiartki i wyjąć nasiona. Z chilli wyciąć gniazdo nasienne, resztę pokroić w kosteczkę. Zioła umyć, oberwać listki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 2 łyżki oliwy rozgrzać w garnku i przesmażyć na niej cebulę, aż stanie się szklista. Dodać przecier pomidorowy, krótko przesmażyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do garnka dodać pomidory, chilli, zioła, czosnek, dusić razem przez 5 minut. Dodać bulion, zagotować. Zupę zmiksować. 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni i obsmażyć kromki na złoty kolor. Mozzarellę osączyć i pokroić w kostkę. Salami pokroić na cienkie plasterki. Zupę rozlać do talerzy, dodać kostki mozzarelli i plasterki salami. Dekorować tymiankiem i oregano. Podawać z grzankami.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 1970 kJ/471 kcal

Dowiedz się więcej na temat: zupa | pomidory

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje