Ostra zupa rybna
Zupa z filetów rybnych.
Składniki:
30 dag filetow rybnych (mintaj, morszczuk, panga),
1 ostra papryczka,
2 młode marchewki,
1 młody por,
1/2 pęczka dymki,
sól, pieprz,
1 cytryna,
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Rybę rozmrozić i pokroić w kostkę. Papryczkę bardzo drobno posiekać, marchewkę i pora pokroić w juliannę, cebulę z dymki posiekać, szczypior pokroić w słupki. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać marchewkę i pora, zalać 1 l. wody. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 15 minut. Po tym czasie dodać do wywaru warzywnego kostkę rybną i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodać do zupy papryczkę i dymkę, doprawić sokiem z cytryny i podawać.
Lubisz zupy? Wypróbuj: