Ostrożeń warzywny: Lecznicza moc czarciego żebra
Czarcie zioło naprawdę nazywa się ostrożeń warzywny. Warzywny, bo dawniej gotowano na nim zupę, ostrożeń – bo jego liście są sztywne, ząbkowane i trzeba je ostrożnie zbierać, by się nie skaleczyć. A czarcie żebro? Liście przypominają nieco żebra, a tej roślinie w dawnych czasach przypisywano magiczne właściwości.
Jak przygotować napar?
Ostrożeń rośnie w całej Polsce – na wilgotnych łąkach, nad brzegami stawów i jezior, a nawet rowów odwadniających. Jest podobny do ostu, ale zamiast kolców na łodyżce i końcach listków ma kłujący meszek.
Łyżkę ziół zalewamy szklanką wrzątku, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Po przecedzeniu napar możemy przechowywać w lodówce przez dobę.
Zawarte w roślinie kwasy fenolowe i flawonoidy chronią wątrobę przed marskością i stłuszczeniem. Napar z czarciego ziela zapobiega cofaniu się żółci do żołądka, usprawniając pracę układu trawiennego po usunięciu pęcherzyka żółciowego. Ostrożeń warzywny zapobiega także powstawaniu stanów zapalnych dwunastnicy. Napar pijemy w cyklu: miesiąc i miesiąc przerwy.
Jak działa?
Odtruwa organizm
Czarcie ziele wspomaga przemianę materii, dzięki czemu przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Szklankę naparu pijemy co rano, na czczo, bez cukru przez 3 tygodnie co pół roku.
Leczy stany zapalne
Dzięki właściwościom ściągającym ostrożeń warzywny hamuje nadmierny rozwój bakterii w jelitach. Przez miesiąc pijemy 2 szklanki, przez kolejny - jedną. Wspomaga też wydzielanie żółci.
Działa moczopędnie
Picie szklanki dziennie naparu z czarciego ziela pomoże na kłopoty z nerkami, pęcherzem, prostatą. Poprawia filtrację w kłębuszkach nerkowych, zapobiega tworzeniu się kamieni. Po trzech miesiącach robimy trzy miesiące przerwy.
Obniża poziom cukru we krwi
Warto pić profilaktycznie oraz w przypadku cukrzycy (zapytaj swojego lekarza o opinię). Kuracja polega na piciu jednej szklanki dziennie przez dwa miesiące, potem trzy miesiące przerwy.
Kąpiel łagodzi dolegliwości skórne
Polecany jest przy wysypkach alergicznych, trądziku, egzemach i podrażnieniach. Leczy także oparzenia. Można pić napar (szklankę dziennie przez miesiąc) lub stosować kąpiele (2 razy w tygodniu po 20 minut): 5 łyżek ziela gotować z 2 szklankami wody przez 15 minut. Przecedzić, wlać do wanny.