Ostry krem marchewkowy
Zupa dla miłośników pikantnych przypraw.
Sposób przygotowania
Ziemniaki i marchewki obierz, umyj. 3-4 marchewki odłóż. Pozostałe i ziemniaki potnij w grubą kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, czosnek oraz imbir. Mieszając, podsmaż je na szklisto. Potem dodaj marchewkę i ziemniaki. Warzywa oprósz 1 łyżką curry, krótko zasmaż. Zalej gorącym bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień. Zupę gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą zupełnie miękkie (ok. 25 minut). Ugotowane jarzyny razem z wywarem lekko przestudź. Zmiksuj na gładko. Wymieszaj z jogurtem. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Rozlej do talerzy. Część odłożonych marchewek pokrój w cienkie paseczki. Pozostałe potnij na połówki. Udekoruj talerze.