Ostry krem marchewkowy
Zupa dla miłośników pikantnych przypraw.

Składniki
- 1 i 1/2 pęczka młodej marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- kawałek (ok. 5 cm) imbiru
- 4 szkl. bulionu warzywnego
- 1 i 2/3 szkl. jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła sól
- pieprz
- ostre curry
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Ziemniaki i marchewki obierz, umyj. 3-4 marchewki odłóż. Pozostałe i ziemniaki potnij w grubą kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, czosnek oraz imbir. Mieszając, podsmaż je na szklisto. Potem dodaj marchewkę i ziemniaki. Warzywa oprósz 1 łyżką curry, krótko zasmaż. Zalej gorącym bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień. Zupę gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą zupełnie miękkie (ok. 25 minut). Ugotowane jarzyny razem z wywarem lekko przestudź. Zmiksuj na gładko. Wymieszaj z jogurtem. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Rozlej do talerzy. Część odłożonych marchewek pokrój w cienkie paseczki. Pozostałe potnij na połówki. Udekoruj talerze.