Ostry krem marchewkowy

Zupa dla miłośników pikantnych przypraw.

Składniki

  • 1 i 1/2 pęczka młodej marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • kawałek (ok. 5 cm) imbiru
  • 4 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 i 2/3 szkl. jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła sól
  • pieprz
  • ostre curry
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

Ziemniaki i marchewki obierz, umyj. 3-4 marchewki odłóż. Pozostałe i ziemniaki potnij w grubą kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, czosnek oraz imbir. Mieszając, podsmaż je na szklisto. Potem dodaj marchewkę i ziemniaki. Warzywa oprósz 1 łyżką curry, krótko zasmaż. Zalej gorącym bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień. Zupę gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą zupełnie miękkie (ok. 25 minut). Ugotowane jarzyny razem z wywarem lekko przestudź. Zmiksuj na gładko. Wymieszaj z jogurtem. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Rozlej do talerzy. Część odłożonych marchewek pokrój w cienkie paseczki. Pozostałe potnij na połówki. Udekoruj talerze.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje