Reklama

Reklama

Owoce leśne w menu

Letnie wyjazdy to dobra okazja do wędrówek po lesie, gdzie można napotkać jagody, jeżyny, poziomki i maliny.

Leśne owoce są bardzo bogate w witaminę C, pektyny, cenne sole mineralne i mikroelementy (żelazo, kobalt, miedź) oraz działające ochronnie antyoksydanty.

Reklama

Lepiej jednak nie podawać ich dziecku prosto z krzaczka, bo mogą być skażone m.in. larwami pasożytów.

Bezpieczniej jest przebrać je po powrocie do domu, dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą i przelać wrzątkiem.

Najlepiej smakują bez żadnych dodatków, ale niemowlętom po 6. miesiącu można je dodać do kaszki na mleku, a tym po 10. miesiącu - do naturalnego jogurtu lub twarożku.

Dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Dowiedz się więcej na temat: owoce leśne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje