Owoce leśne w menu

Aktualizacja

Letnie wyjazdy to dobra okazja do wędrówek po lesie, gdzie można napotkać jagody, jeżyny, poziomki i maliny.

Owoce zebrane w lesie koniecznie trzeba umyć.
Owoce zebrane w lesie koniecznie trzeba umyć. 123RF/PICSEL

Leśne owoce są bardzo bogate w witaminę C, pektyny, cenne sole mineralne i mikroelementy (żelazo, kobalt, miedź) oraz działające ochronnie antyoksydanty.

Lepiej jednak nie podawać ich dziecku prosto z krzaczka, bo mogą być skażone m.in. larwami pasożytów.

Bezpieczniej jest przebrać je po powrocie do domu, dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą i przelać wrzątkiem.

Najlepiej smakują bez żadnych dodatków, ale niemowlętom po 6. miesiącu można je dodać do kaszki na mleku, a tym po 10. miesiącu - do naturalnego jogurtu lub twarożku.

Jak zrobić lody jagodowe?Interia Kulinaria

Dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas