Owoce, na które czekamy

Sezon na truskawki i rabarbar coraz bliżej!

Dlaczego warto je jeść

Rozkoszując się smakiem pierwszych truskawek, dostarczasz organizmowi witaminę C, potas, kwas foliowy oraz błonnik, wspomagasz spalanie tłuszczu i dodajesz sobie energii. D Rabarbar od lat znany jest z właściwości oczyszczających. W jego kwaskowych łodygach kryje się również wiele witamin i cennych składników odżywczych.

Kolor ma znaczenie

Reklama

Szykując kompot lub lemoniadę z rabarbaru, pamiętaj, że zielone łodygi są twarde i kwaśne, różowe zaś nieco słodsze. Najlepiej więc kieruj się prostą zasadą: im czerwieńsza łodyga, tym słodszy rabarbar.

Kiedy myć truskawki

Truskawki bardzo chłoną wodę. Jeśli chcesz, by dłużej zachowały świeżość i apetycznie się prezentowały, nie myj ich po przyniesieniu do domu. Zrób to tuż przed jedzeniem lub dodaniem owoców do potrawy.

Sprawdziliśmy - polecamy

Utrzyj 8 truskawek z 2 łyżkami oliwy, łyżką soli oraz połową łyżeczki drobno posiekanych migdałów. Tak przygotowany domowy peeling wmasuj w stopy, a potem spłucz letnią wodą. D Ślady po truskawkach polej zimną wodą, osusz ręcznikiem. Połącz pół szklanki octu ze szczyptą proszku do pieczenia. Nałóż na plamę na 15 minut.

Pyszne przez cały rok

Dżem z truskawek uwielbiają wszyscy. Można jeść go na kanapkach, dodawać do koktajli, przekładać nim ciasta i serwować do naleśników. Na zimowe obiady warto także przygotować pyszny domowy kompot. Jeśli natomiast jesteś amatorką słodkich wypieków, koniecznie zadbaj, by w twojej lodówce nie zabrakło mrożonych truskawek. Przez cały rok będziesz z nich mogła przyrządzać pyszne ciasta i desery. Zamrożone w całości owoce sprawdzą się także jako farsz do pierogów oraz knedli.

Sprężyste różowe łodygi

Za nim kupisz rabarbar na kompot, zupę, sałatkę lub do ciasta, upewnij się, że łodygi są jędrne i sprężyste oraz że mają intensywnie różowy kolor. Tylko wtedy zyskasz pewność, że roślina jest świeża. Zwróć też uwagę na liście rabarbaru. Nie powinny być żółte ani suche.

Bądź sprytna

Jeśli zauważyłaś, że kupione poprzedniego dnia truskawki tracą świeżość, przebierz je, a potem zmiksuj z mlekiem, kefirem lub maślanką oraz odrobiną cukru do smaku, albo też wykorzystaj do przygotowania zupy owocowej.

Warto wiedzieć

Chociaż rabarbar najczęściej kojarzy się nam z kompotem, warto go nie tylko gotować, ale i piec. Naukowcy odkryli bowiem, że właśnie po upieczeniu nabiera on najcenniejszych właściwości i chroni przed nowotworami.



Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje