Owocowa pianka

Ten lekki deser przygotujesz w pół godziny. Idealny, gdy najdzie cię ochota na słodkie co nieco. Smak możesz dowolnie modyfikować, używając różnych galaretek.

Owocowa pianka
Owocowa pianka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku, ostudź. Schłodzone białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dosypuj cukier puder i cały czas ubijaj.

2. Wlej schłodzoną galaretkę, delikatnie wymieszaj. Na koniec wlej odrobinę olejku lub wody różanej.

3. Przygotuj blachę, wyłóż ją folią spożywczą. Nałóż masę, wyrównaj powierzchnię. Blachę wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem pokrój piankę w nieduże kosteczki.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas