Owocowa rolada na cieście waniliowym

To dwukolorowe ciasto prezentuje się wyjątkowo pięknie, ale to nie jedyna jego zaleta! Przepis możesz dowolnie modyfikować i zamiast malin oraz jagód dodać np. mus jabłkowy!

Składniki

  • 75 dag mieszanki mrożonych owoców leśnych
  • 1 czubata
  • szkl. cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 8-9 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 100 ml (10 łyżek)
  • soku wiśniowego
  • 4 jajka, sól,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • gotowy gęsty sos owocowy do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Owoce wsyp do garnka. Dodaj 1/2 cukru i 1 op. cukru waniliowego. Zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z sokiem wiśniowym, wlej do owoców. Gotuj ok. 2 min, aż masa zgęstniej. Wystudź.

2. Oddziel żółtka od białek.Białka ubij ze szczyptą soli, resztą cukru i drugim cukrem waniliowym. Kolejno dodaj żółtka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem.Wsyp do masy jajecznej.Delikatnie wymieszaj.

3. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem.Piecz ok. 10 minut w temp. 200 st. Biszkopt przełóż na ściereczkę. Ciasto chwilę przestudź. Posmaruj masą owocową. Ciasno zwiń. Roladę lekko obciąż deseczką, by zachowała ładny kształt. Schłodź,udekoruj sosem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje