Owocowa rolada na cieście waniliowym
To dwukolorowe ciasto prezentuje się wyjątkowo pięknie, ale to nie jedyna jego zaleta! Przepis możesz dowolnie modyfikować i zamiast malin oraz jagód dodać np. mus jabłkowy!

Składniki
- 75 dag mieszanki mrożonych owoców leśnych
- 1 czubata
- szkl. cukru
- 2 torebki cukru waniliowego
- 8-9 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 2/3 szkl. mąki pszennej
- 100 ml (10 łyżek)
- soku wiśniowego
- 4 jajka, sól,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- gotowy gęsty sos owocowy do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Owoce wsyp do garnka. Dodaj 1/2 cukru i 1 op. cukru waniliowego. Zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z sokiem wiśniowym, wlej do owoców. Gotuj ok. 2 min, aż masa zgęstniej. Wystudź.2. Oddziel żółtka od białek.Białka ubij ze szczyptą soli, resztą cukru i drugim cukrem waniliowym. Kolejno dodaj żółtka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem.Wsyp do masy jajecznej.Delikatnie wymieszaj.3. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem.Piecz ok. 10 minut w temp. 200 st. Biszkopt przełóż na ściereczkę. Ciasto chwilę przestudź. Posmaruj masą owocową. Ciasno zwiń. Roladę lekko obciąż deseczką, by zachowała ładny kształt. Schłodź,udekoruj sosem.