Reklama

Reklama

Owocowe biszkopty

Co powiesz na słodkie delicje, idealne na lato? Oto dwa sprawdzone przepisy - z każdego wyjdzie pyszne ciasto, które zachwyci domowników. Palce lizać!

Malinowa kopuła z lekkim serowym nadzieniem

Czas przyrządzenia: 60 min + chłodzenie
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szkl. mąki pszen.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 dag serka mascarpone
  • 25 dag mielonego twarogu
  • 1 cukier waniliowy
  • 40 dag świeżych malin
  • 1 słoik (ok. 250 ml) dżemu malinowego

Sposób przygotowania:

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, dosypując 1/2 cukru. Połącz z żółtkami, mąką i proszkiem. Blachę wyłóż pergaminem. Rozsmaruj ciasto. 

2. Blat piecz 20 minut w 175 st. Po wyjęciu posmaruj go dżemem i zwiń, pomagając sobie pergaminem. Wystudź. Żelatynę rozpuść w 1/3 szkl. wrzątku. 

3. Oba sery utrzyj z resztą cukru i cukrem waniliowym. Roladę potnij na 12 plasterków. Wyłóż nimi miskę (2 l). Masę serową połącz z żelatyną. 

4. Maliny opłucz, osusz, dodaj do tężejącej masy. Nałóż ją do miski. Schładzaj 2-3 godziny. Gotowe ciasto przełóż na paterę i udekoruj (np. malinami).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje