Owocowe biszkopty
Co powiesz na słodkie delicje, idealne na lato? Oto dwa sprawdzone przepisy - z każdego wyjdzie pyszne ciasto, które zachwyci domowników. Palce lizać!

Malinowa kopuła z lekkim serowym nadzieniem
Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szkl. mąki pszen.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50 dag serka mascarpone
- 25 dag mielonego twarogu
- 1 cukier waniliowy
- 40 dag świeżych malin
- 1 słoik (ok. 250 ml) dżemu malinowego
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, dosypując 1/2 cukru. Połącz z żółtkami, mąką i proszkiem. Blachę wyłóż pergaminem. Rozsmaruj ciasto. 2. Blat piecz 20 minut w 175 st. Po wyjęciu posmaruj go dżemem i zwiń, pomagając sobie pergaminem. Wystudź. Żelatynę rozpuść w 1/3 szkl. wrzątku. 3. Oba sery utrzyj z resztą cukru i cukrem waniliowym. Roladę potnij na 12 plasterków. Wyłóż nimi miskę (2 l). Masę serową połącz z żelatyną. 4. Maliny opłucz, osusz, dodaj do tężejącej masy. Nałóż ją do miski. Schładzaj 2-3 godziny. Gotowe ciasto przełóż na paterę i udekoruj (np. malinami).
Placek kukurydziany z morelami

Składniki
- 8 jajek
- 1 i 1/2 szkl. cukru (najlepiej o bardzo drobnych kryształkach)
- skórka starta i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 szkl. mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 kg dojrzałych moreli
- trochę cukru pudru do oprószenia ciasta
Sposób przygotowania:
1. Mąkę kukurydzianą wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Potem połącz z mąką ziemniaczaną.2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem oraz sokiem i skórką z cytryny na puszystą, jasnokremową masę. 3. Białka ubij na sztywno. Masę żółtkową delikatnie połącz z sypkimi składnikami oraz pianą z białek. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż do niej przygotowane ciasto. 4. Morele rozetnij, wyjmij pestki. Owoce ułóż na cieście. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 40 minut. Wystudź. Oprósz cukrem pudrem.