Owocowe galette
Ciasto, które zachwyca smakiem

Składniki
- 50 dag ulubionych śliwek
- 20 dag mąki razowej
- 10 dag mąki pszennej
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 13 dag masła ew. 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- szczypta soli ew. małe kwiatki jadalne do dekoracji, np. fiołki lub bratki
Sposób przygotowania
1. Mąkę razową i pszenną wymieszaj z solą. Uformuj kopczyk, zrób wgłębienie. Nałóż w nie pokrojone w kostkę schłodzone masło i miód, wbij jajko. Posiekaj nożem, a gdy składniki zaczną się łączyć, zagnieć ciasto. Jeśli jest za suche, dodaj śmietanę. Uformuj ciasto w kulę i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 30 minut. 2. Ciasto wyjmij z lodówki. Rozwałkuj na placek grubości ok. 0,5 cm. Wytnij kółka wielkości foremek, resztę ciasta ponownie zagnieć i uformuj z niej wałeczki. Kółka przełóż do foremek, doklej do każdego brzeg z wałeczków. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz, aż ciasto zacznie nabierać lekko złocistego odcienia. Schłodź. 3. Śliwki umyj i wypestkuj. Pokrój na połówki, oprósz cukrem. Ułóż w ostudzonych babeczkach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 15 minut. Udekoruj