Reklama

Reklama

Owocowe galette

Ciasto, które zachwyca smakiem

Czas przyrządzenia: 45 min
Składniki dla: 12-14 sztuk

Składniki

  • 50 dag ulubionych śliwek
  • 20 dag mąki razowej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 13 dag masła ew. 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • szczypta soli ew. małe kwiatki jadalne do dekoracji, np. fiołki lub bratki

Sposób przygotowania

1. Mąkę razową i pszenną wymieszaj z solą. Uformuj kopczyk, zrób wgłębienie. Nałóż w nie pokrojone w kostkę schłodzone masło i miód, wbij jajko. Posiekaj nożem, a gdy składniki zaczną się łączyć, zagnieć ciasto. Jeśli jest za suche, dodaj śmietanę. Uformuj ciasto w kulę i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 30 minut. 

2. Ciasto wyjmij z lodówki. Rozwałkuj na placek grubości ok. 0,5 cm. Wytnij kółka wielkości foremek, resztę ciasta ponownie zagnieć i uformuj z niej wałeczki. Kółka przełóż do foremek, doklej do każdego brzeg z wałeczków. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz, aż ciasto zacznie nabierać lekko złocistego odcienia. Schłodź. 

3. Śliwki umyj i wypestkuj. Pokrój na połówki, oprósz cukrem. Ułóż w ostudzonych babeczkach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 15 minut. Udekoruj

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje