Reklama

Reklama

Owocowe słoneczko

Jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek.

Składniki

  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. i 2 łyżki cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • sól q500 ml śmietany kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 słodkie jabłka
  • 1/2 cytryny
  • po 3 łyżki przecieru jabłkowego i posiekanych orzechów
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Sposób przygotowania:

1. Jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli na gęstą pianę. Żółtka utrzyj z resztą cukru i sokiem z cytryny. Mąki przesiej z proszkiem i domieszaj do żółtek. Ostrożnie połącz z pianą oraz skórką cytrynową. Wlej do tortownicy, piecz w 170°C przez 30 minut.

2. Wymieszaj przecier, orzechy, miód i brązowy cukier. Rozłóż na pergaminie, piecz 30 minut w 160°C, pokrusz.

3. Jabłka obierz, pokrój na półplasterki. Zagotuj 1/3 szklanki wody z cukrem. Wrzuć jabłka, obgotuj, wyjmij, skrop sokiem z 1/2 cytryny. Śmietanę ubij z pozostałym cukrem. Połącz z żelatyną rozpuszczoną w łyżeczce wrzątku. Biszkopt przekrój i przełóż połową bitej śmietany. Udekoruj pozostałą śmietaną, jabłkami i uprażonymi orzechami.

Reklama

Puszysty biszkopt: Po wyjęciu z piekarnika tortownicy z ciastem od razu spuść ją na stół z wys.ok. 50 cm.

Czas przygotowania: 60 minut

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje