Owocowy miks w kruchym cieście
Pyszne ciasto z wiśniami

Składniki
- ciasto
- 30 dag mąki krupczatki
- 15 dag zimnego masła
- 10 dag drobnego cukru trzcinowego
- 3-4 łyżki gęstego zimnego jogurtu
- aromat migdałowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki
- nadzienie
- 50 dag wiśni
- 2 twarde gruszki
- 5 łyżek cukru
- 1/2 szkl. migdałów
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąkę przesiej przez sitko z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone w kostkę, cukier, aromat i sól, posiekaj. Dołóż tyle jogurtu, żeby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią, włóż na 30 min do lodówki. Odłóż 1/3 ciasta. Resztą wylep foremkę, ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180 st. do zrumienienia.
2. Nadzienie: wiśnie umyj, wydryluj. Gruszki obierz, rozetnij, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę wielkości wiśni. Owoce wrzuć do rondla, dodaj cukier i wlej odrobinę wody. Mieszając, duś na wolnym ogniu ok. 5 min. Migdały zmiel w blenderze, wymieszaj z owocami. Wystudź masę i nałóż ją na upieczone ciasto.
3. Odłożone ciasto rozwałkuj, foremką do ciastek wytnij serduszka i przykryj nimi owoce. Upiecz na złoto (ok. 30 min w 180 st.).
4. Przed podaniem tartę możesz ew. oprószyć cukrem pudrem i udekorować kleksami z bitej śmietany lub waniliowego albo czekoladowego serka homogenizowanego.