Reklama

Reklama

Owocowy miks w kruchym cieście

Pyszne ciasto z wiśniami

Składniki - ciasto

  • 30 dag mąki krupczatki
  • 15 dag zimnego masła
  • 10 dag drobnego cukru trzcinowego
  • 3-4 łyżki gęstego zimnego jogurtu
  • aromat migdałowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki - nadzienie

  • 50 dag wiśni
  • 2 twarde gruszki
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 szkl. migdałów

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę przesiej przez sitko z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone w kostkę, cukier, aromat i sól, posiekaj. Dołóż tyle jogurtu, żeby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią, włóż na 30 min do lodówki. Odłóż 1/3 ciasta. Resztą wylep foremkę, ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180 st. do zrumienienia. 

2. Nadzienie: wiśnie umyj, wydryluj. Gruszki obierz, rozetnij, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę wielkości wiśni. Owoce wrzuć do rondla, dodaj cukier i wlej odrobinę wody. Mieszając, duś na wolnym ogniu ok. 5 min. Migdały zmiel w blenderze, wymieszaj z owocami. Wystudź masę i nałóż ją na upieczone ciasto. 

3. Odłożone ciasto rozwałkuj, foremką do ciastek wytnij serduszka i przykryj nimi owoce. Upiecz na złoto (ok. 30 min w 180 st.). 

4. Przed podaniem tartę możesz ew. oprószyć cukrem pudrem i udekorować kleksami z bitej śmietany lub waniliowego albo czekoladowego serka homogenizowanego.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje