Owsiane ciasteczka

Nie masz pomysłu na deser? Zrób ciasteczka owsiane. Nie dość, że pysznie smakują, to są o wiele zdrowsze od tych kupionych w sklepie.

Takie ciasteczka będą doskonałą przekąską na drugie śniadanie
Takie ciasteczka będą doskonałą przekąską na drugie śniadanie 123RF/PICSEL

Składniki na 25 sztuk:

  • ½ kostki miękkiej margaryny
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¼ szklanki cukru
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • płatki migdałowe

Przygotowanie:

1. Rodzynki oraz suszoną żurawinę wsyp do miseczki, zalej wrzącą wodą, odstaw na ok. 10 min a potem osącz na sitku. Do miski przesiej mąkę, dodaj płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól, wymieszaj łyżką. Do drugiej miski włóż miękką margarynę, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy i utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaj jajko i całość jeszcze chwilę miksuj, aż składniki dokładnie się połączą. Do masy dodaj suche składniki oraz rodzynki i żurawinę, dokładnie wymieszaj. Z tak przygotowanej masy uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.

2. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywaj małe kawałki i formuj z nich średniej wielkości kulki. Lekko je spłaszcz i ułóż na blasze, zachowując miedzy nimi niewielkie odstępy (w trakcie pieczenia trochę urosną). Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż blachę z ciasteczkami, piecz ok. 20 min do lekkiego zrumienienia.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut

Sztuka: 100 kilokalorii

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas