Owsiane ciasteczka
Nie masz pomysłu na deser? Zrób ciasteczka owsiane. Nie dość, że pysznie smakują, to są o wiele zdrowsze od tych kupionych w sklepie.
Składniki na 25 sztuk:
- ½ kostki miękkiej margaryny
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka mąki pszennej
- ¼ szklanki cukru
- 5 dag rodzynek
- 5 dag suszonej żurawiny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 jajko
- szczypta soli
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
1. Rodzynki oraz suszoną żurawinę wsyp do miseczki, zalej wrzącą wodą, odstaw na ok. 10 min a potem osącz na sitku. Do miski przesiej mąkę, dodaj płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól, wymieszaj łyżką. Do drugiej miski włóż miękką margarynę, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy i utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaj jajko i całość jeszcze chwilę miksuj, aż składniki dokładnie się połączą. Do masy dodaj suche składniki oraz rodzynki i żurawinę, dokładnie wymieszaj. Z tak przygotowanej masy uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
2. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywaj małe kawałki i formuj z nich średniej wielkości kulki. Lekko je spłaszcz i ułóż na blasze, zachowując miedzy nimi niewielkie odstępy (w trakcie pieczenia trochę urosną). Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż blachę z ciasteczkami, piecz ok. 20 min do lekkiego zrumienienia.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut
Sztuka: 100 kilokalorii