Owsiane kostki z suszonymi owocami

Pożywne i zdrowe ciasto

Składniki

  • 25 dag płatków owsianych
  • 400 ml chudego mleka 2 proc.
  • 10 dag oleju kokosowego
  • 15 dag cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 10 dag mąki pszennej typu 450
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag suszonych owoców (moreli, żurawiny, jagód)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (min 70 proc. kakao);
  • Posypka: po 10 dag płatków owsianych i posiekanych orzechów

Sposób przygotowania

1. Mleko zagotuj. Płatki owsiane zalej wrzącym mlekiem. Odstaw na 10 minut, by spęczniały. Potem dodaj do nich olej kokosowy oraz połowę cukru trzcinowego. Dobrze wymieszaj, odstaw do całkowitego wystudzenia. 

2. Jajka utrzyj z resztą cukru trzcinowego na puszystą masę. Porcjami dodaj płatki owsiane z olejem i cukrem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z sodą, porcjami wsyp do ucieranej masy. Czekoladę i morele drobniutko posiekaj,razem z resztą suszonych owoców wrzuć do ciasta. Ponownie je wymieszaj łyżką. 

3. Ciasto rozsmaruj na spodzie blachy wyłożonej pergaminem.Wierzch posyp orzechami oraz płatkami owsianymi.Piecz ok. 45 minut w temp. 180°C.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje