Pachnąca rolada
Gotowa w godzinę!
Składniki:
- 6 jajek
- 20 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 17 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 op. błyskawicznego kremu karpatkowego
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szkl. soku jabłkowego
- 50 ml rumu
- pokruszone herbatniki do posypania ciasta
Przygotowanie:
1. Żółtka utrzyj z cukrami. Wsyp obie mąki połączone z proszkiem. Dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do podłużnej foremki wyłożonej pergaminem. Piecz 40 minut w 175°C. Krem karpatkowy przygotuj według przepisu, 1/3 kremu wymieszaj z kakao.
2. Wystudzony biszkopt przekrój na 2 blaty. Nasącz je sokiem wymieszanym z rumem. Placki przełóż 1/2 jasnego kremu. wierzch i boki posmaruj resztą jasnego kremu. Obsyp pokruszonymi herbatnikami. Przykryj ciemniejszym kremem. Udekoruj.