Pachnące Włochami bakłażany z czosnkiem i natką pietruszki

Bakłażany z czosnkiem i natką pietruszki - to jedno z dań, które należy do klasyki włoskiej kuchni. Doskonałe jest jako ciepła lub zimna przystawka oraz jako dodatek do mięs.

Plastry bakłażana z dodatkami
Plastry bakłażana z dodatkami123RF/PICSEL

Do przygotowania tej prostej potrawy należy wybrać dwa średniej wielkości bakłażany. Po dokładnym umyciu kroimy je na plastry grubości około centymetra, a następnie posypujemy obficie solą, aby straciły gorzki smak. Po 20-30 minutach płuczemy plastry i obsuszamy. Następnie sporej wielkości ząbek czosnku dokładnie siekamy z garścią natki pietruszki i dodajemy oliwę.

Każdy plaster bakłażana należy naciąć nożem robiąc na nim kratkę; delikatnie, by nie przebić całego miąższu. Tak powstałe rowki faszerujemy czosnkiem z pietruszką i oliwą, a następnie smażymy na oliwie pod przykryciem do czasu aż nabiorą lekkiego złotego koloru i będą miękkie. Przed podaniem dekorujemy plastry bakłażana resztą pietruszkowo-czosnkowej przyprawy. (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas