Pachnące Włochami bakłażany z czosnkiem i natką pietruszki

Bakłażany z czosnkiem i natką pietruszki - to jedno z dań, które należy do klasyki włoskiej kuchni. Doskonałe jest jako ciepła lub zimna przystawka oraz jako dodatek do mięs.

Do przygotowania tej prostej potrawy należy wybrać dwa średniej wielkości bakłażany. Po dokładnym umyciu kroimy je na plastry grubości około centymetra, a następnie posypujemy obficie solą, aby straciły gorzki smak. Po 20-30 minutach płuczemy plastry i obsuszamy. Następnie sporej wielkości ząbek czosnku dokładnie siekamy z garścią natki pietruszki i dodajemy oliwę.

Reklama

Każdy plaster bakłażana należy naciąć nożem robiąc na nim kratkę; delikatnie, by nie przebić całego miąższu. Tak powstałe rowki faszerujemy czosnkiem z pietruszką i oliwą, a następnie smażymy na oliwie pod przykryciem do czasu aż nabiorą lekkiego złotego koloru i będą miękkie. Przed podaniem dekorujemy plastry bakłażana resztą pietruszkowo-czosnkowej przyprawy. (PAP Life)

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje