Pączki Pina Colada

Z egzotyczną nutką.

Składniki na 12-14 sztuk:

- 500 g mąki,
- szczypta soli,
- 1/8 l mleka,
- 42 g drożdży,
- 100 g cukru,
- 100 g masła,
- opakowanie cukru waniliowego,
- aromat rumowy,
- 2 jajka,
- 140 g konfitury ananasowej,
- 2 l oleju,
- 250 g cukru pudru,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 2 łyżki Batida de Coco,
- 2 krążki kandyzowanego ananasa,
- białko z jajka,
- cukrowe dekoracje

Przygotowanie:

Reklama

Mąkę i sól umieścić w misce, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać dwie łyżki cukru i 50 ml ciepłego mleka. Zarobić i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Masło roztopić, zdjąć z ognia, dolać pozostałe mleko. Pozostały cukier, cukier waniliowy, aromat rumowy, jajka i masło z mlekiem dodać do ciasta i wszystko wyrobić przy pomocy robota kuchennego. Ponownie odstawić na 30 minut. Ciasto wyrobić jeszcze raz ręcznie i rozwałkować na grubość ok 1 cm, za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wycinać krążki. Na połowę krążków nałożyć po kleksie konfitury. Ciasto posmarować białkiem z jajka i skleić z drugim krążkiem, docisnąć. Układać na wyłożonej papierem blasze, i jeszcze raz zostawić na 15-20 minut. Olej rozgrzać w dużym garnku, smażyć po 2-3 pączki przez ok 3 minuty. Zostawić do ostygnięcia. Cukier puder, likier kokosowy i 1-2 łyżki gorącej wody dobrze wymieszać, tak przygotowaną polewą i kawałkami kandyzowanego ananasa dekorować pączki.

Czas przygotowania 105 minut
Jedna porcja zawiera 1720 kJ/411 kcal

Dowiedz się więcej na temat: pączki i faworki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje