Pączki Pina Colada
Z egzotyczną nutką.

Składniki na 12-14 sztuk:
- 500 g mąki,- szczypta soli,- 1/8 l mleka,- 42 g drożdży,- 100 g cukru,- 100 g masła,- opakowanie cukru waniliowego,- aromat rumowy,- 2 jajka,- 140 g konfitury ananasowej,- 2 l oleju,- 250 g cukru pudru,- 2 łyżki soku z limonki,- 2 łyżki Batida de Coco,- 2 krążki kandyzowanego ananasa,- białko z jajka,- cukrowe dekoracje
Przygotowanie:
Mąkę i sól umieścić w misce, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać dwie łyżki cukru i 50 ml ciepłego mleka. Zarobić i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Masło roztopić, zdjąć z ognia, dolać pozostałe mleko. Pozostały cukier, cukier waniliowy, aromat rumowy, jajka i masło z mlekiem dodać do ciasta i wszystko wyrobić przy pomocy robota kuchennego. Ponownie odstawić na 30 minut. Ciasto wyrobić jeszcze raz ręcznie i rozwałkować na grubość ok 1 cm, za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wycinać krążki. Na połowę krążków nałożyć po kleksie konfitury. Ciasto posmarować białkiem z jajka i skleić z drugim krążkiem, docisnąć. Układać na wyłożonej papierem blasze, i jeszcze raz zostawić na 15-20 minut. Olej rozgrzać w dużym garnku, smażyć po 2-3 pączki przez ok 3 minuty. Zostawić do ostygnięcia. Cukier puder, likier kokosowy i 1-2 łyżki gorącej wody dobrze wymieszać, tak przygotowaną polewą i kawałkami kandyzowanego ananasa dekorować pączki.
Czas przygotowania 105 minutJedna porcja zawiera 1720 kJ/411 kcal