Pączki ptysiowe
Pączki trochę inaczej.

Składniki:
- 60 g masła, - 15 dag mąki, - szczypta soli, - 200 ml. wody, - 4 jajka, - cukier puder, - pergamin, - 1 słoik powideł wiśniowych
Przygotowanie:
Pergamin pociąć w kwadraty. Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli, wsypać przesianą mąkę i cały czas mieszać drewnianą łyżką aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka. Odstawić do lekkiego przestudzenia i po tym czasie dodawać po jednym jajku intensywnie mieszając. Rozgrzać olej. Ciastem napełnić szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać na kwadraty z pergaminu niezbyt duże koła. Papier wkładać na rozgrzany olej tak, aby ciasto było pod spodem. Smażyć, a gdy ciasto samo będzie zaczynać odchodzić od papieru, zdjąć go, smażyć pączki z obu stron na zloty kolor. Wyjmować na ręczniki papierowe aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Podawać z powidłami wiśniowymi. Czas przygotowania 1 h. Przepis na ok. 15 szt.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!"
Kobieta INTERIA.PL on Facebook