Pączki ptysiowe

Pączki trochę inaczej.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 60 g masła,
- 15 dag mąki,
- szczypta soli,
- 200 ml. wody,
- 4 jajka,
- cukier puder,
- pergamin,
- 1 słoik powideł wiśniowych

Przygotowanie:

Pergamin pociąć w kwadraty. Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli, wsypać przesianą mąkę i cały czas mieszać drewnianą łyżką aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka. Odstawić do lekkiego przestudzenia i po tym czasie dodawać po jednym jajku intensywnie mieszając. Rozgrzać olej. Ciastem napełnić szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać na kwadraty z pergaminu niezbyt duże koła. Papier wkładać na rozgrzany olej tak, aby ciasto było pod spodem. Smażyć, a gdy ciasto samo będzie zaczynać odchodzić od papieru, zdjąć go, smażyć pączki z obu stron na zloty kolor. Wyjmować na ręczniki papierowe aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Podawać z powidłami wiśniowymi.
Czas przygotowania 1 h. Przepis na ok. 15 szt.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!"

Kobieta INTERIA.PL on Facebook

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas