Pączki z bitą śmietaną
Domowe pączki są najwspanialsze na świecie. A jeśli dołożymy do tego bitą śmietanę i polewę czekoladową, otrzymamy wyrób, jakiego nie powstydziłyby się najlepsze cukiernie.

Składniki
- 1 kg mąki
- 1 l oleju roślinnego
- 150 g cukru
- 100 g świeżych drożdży
- 100 g margaryny do pieczenia
- 0,5 l mleka 3,2 proc.
- 1 całe jajko + 6 żółtek
- 25 ml spirytusu
- szczypta soli
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 tabliczka czekolady (opcjonalnie, do polewy)
- cukier puder lub wiórki kokosowe do dekoracji
1. Rozczyn: drożdże kruszymy, umieszczamy w większej misce, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę (1/5 całości), mieszamy, żeby nie było grudek, zakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 20 min.)2. Do osobnej dużej miski wbijamy jajko i dorzucamy sześć żółtek, wsypujemy cukier, ucieramy. Do utartej masy dodajemy wyrośnięty rozczyn, spirytus, szczyptę soli i pozostałą część mąki. Wyrabiamy całość, aż ciasto zacznie "odchodzić od ręki".3. W rondelku rozpuszczamy margarynę, lekko ją studzimy. Dodajemy do ciasta pod koniec wyrabiania (stopniowo, małą strużką). Wyrobione ciasto z margaryną umieszczamy w misce i zakrywamy ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. godziny).4. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem 3-4 łyżek cukru pudru. Gotową umieszczamy w lodówce.5. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki, z których formujemy kulki. Czystą ściereczkę obsypujemy mąką, umieszczamy na niej kulki z ciasta. Pozostawiamy na ok. 25 min. 6. Na głębokiej patelni (lub w garnku) rozgrzewamy olej i smażymy pączki partiami, z obu stron, na złoty kolor. Gotowe wyciągamy łyżką cedzakową, pozbywamy się nadmiaru tłuszczu przy użyciu ręczników papierowych.7. Pączki rozcinamy wzdłuż, na spodach umieszczamy bitą śmietanę (najłatwiej i najefektowniej będzie z wykorzystaniem szprycy), przykrywamy wierzchami. Posypujemy cukrem pudrem.8. Opcjonalnie - możemy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i polać nią wierzchy pączków, a następnie posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.