Pączki z mięsem
Popularna na Wschodzie przekąska pochodzi z kuchni tatarskiej. Od naszych rodzimych pączków różni się w zasadzie jedynie nadzieniem i miejscem nałożenia farszu. Warto spróbować!
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj drożdże z 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj ze stopionym masłem, resztą mąki i mleka, solą i przygotowanym wcześniej rozczynem drożdży.
2. Wyrób elastyczne ciasto, uformuj z niego kulę. Przykryj ją ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Posiekaj obraną cebulę, wymieszaj z mięsem, jajkiem, solą i pieprzem do smaku. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm. Wycinaj duże kółka. Na środku układaj farsz, zawijaj brzegi. Pączki odłóż na godzinę, wrzucaj na rozgrzany smalec. Smaż na złoto.
Popularną na wschodzie przekąskę można przygotować w ten sam sposób co nasze pączki. Na wyrośniętym krążku umieść porcję farszu z mielonego mięsa, siekanej wątróbki, białego sera ze szpinakiem lub kapusty kiszonej z grzybami. Przykryj drugim krążkiem, zlep brzegi i usmaż.