Reklama

Reklama

Pączki z mięsem

Popularna na Wschodzie przekąska pochodzi z kuchni tatarskiej. Od naszych rodzimych pączków różni się w zasadzie jedynie nadzieniem i miejscem nałożenia farszu. Warto spróbować!

Czas przyrządzenia: ok. 80 min
Składniki dla: 18 porcji

Składniki

  • 35 dag drożdży
  • 1/2 l mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kg mąki
  • 10 żółtek
  • 1 jajko
  • sól
  • 10 dag masła
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 1 kg mięsa mielonego (baraniny, wołowiny lub wieprzowiny)
  • 2-3 kostki smalcu do smażenia w głębokim tłuszczu
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj drożdże z 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj ze stopionym masłem, resztą mąki i mleka, solą i przygotowanym wcześniej rozczynem drożdży.

2. Wyrób elastyczne ciasto, uformuj z niego kulę. Przykryj ją ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Posiekaj obraną cebulę, wymieszaj z mięsem, jajkiem, solą i pieprzem do smaku. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm. Wycinaj duże kółka. Na środku układaj farsz, zawijaj brzegi. Pączki odłóż na godzinę, wrzucaj na rozgrzany smalec. Smaż na złoto.

Reklama

Popularną na wschodzie przekąskę można przygotować w ten sam sposób co nasze pączki. Na wyrośniętym krążku umieść porcję farszu z mielonego mięsa, siekanej wątróbki, białego sera ze szpinakiem lub kapusty kiszonej z grzybami. Przykryj drugim krążkiem, zlep brzegi i usmaż.

Świat kobiety
Dowiedz się więcej na temat: domowe pączki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje