Reklama

Reklama

Pączuszki z truskawkami

Idealny pretekst, żeby wypróbować tegoroczne konfitury.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 25 dag twarogu lub serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • słoiczek konfitury  truskawkowej
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu w proszku
  • około litra oleju  do smażenia, cukier puder do posypania

Reklama

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski razem z sodą. Jeśli masz tradycyjny twaróg, rozetrzyj go widelcem i dodaj do mąki. Dołóż żółtka i śmietanę. Wymieszaj łyżką, żeby wszystkie składniki się połączyły. Następnie wyrabiaj ręką na gładko. Gdyby ciasto było zbyt klejące, dodaj trochę mąki.

Konfiturę podgrzej. Do gorącej wsyp cynamon z kardamonem i energicznie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.

Ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką. Odrywaj po małej porcji, rozpłaszcz na dłoni, na środek połóż łyżeczkę konfitury, sklej dokładnie i uformuj rękami kuleczkę.

Olej wlej do średniego garnka i podgrzej go do 175°C. Wkładaj pączuszki partiami po 6 sztuk. Smaż z obu stron, raz obracając – razem około 3 minut. Wykładaj na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Jeszcze ciepłe delikatnie oprósz przez sitko cukrem pudrem wymieszanym ze szczyptą cynamonu.

Podawaj ułożone w piramidkę.

Dowiedz się więcej na temat: sztuka | koszt | przepis

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje