Pączuszki z truskawkami
Idealny pretekst, żeby wypróbować tegoroczne konfitury.
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 25 dag twarogu lub serka mascarpone
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 5 łyżek gęstej śmietany
- słoiczek konfitury truskawkowej
- po 1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu w proszku
- około litra oleju do smażenia, cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski razem z sodą. Jeśli masz tradycyjny twaróg, rozetrzyj go widelcem i dodaj do mąki. Dołóż żółtka i śmietanę. Wymieszaj łyżką, żeby wszystkie składniki się połączyły. Następnie wyrabiaj ręką na gładko. Gdyby ciasto było zbyt klejące, dodaj trochę mąki.
Konfiturę podgrzej. Do gorącej wsyp cynamon z kardamonem i energicznie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką. Odrywaj po małej porcji, rozpłaszcz na dłoni, na środek połóż łyżeczkę konfitury, sklej dokładnie i uformuj rękami kuleczkę.
Olej wlej do średniego garnka i podgrzej go do 175°C. Wkładaj pączuszki partiami po 6 sztuk. Smaż z obu stron, raz obracając – razem około 3 minut. Wykładaj na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Jeszcze ciepłe delikatnie oprósz przez sitko cukrem pudrem wymieszanym ze szczyptą cynamonu.
Podawaj ułożone w piramidkę.