Reklama

Reklama

Pająki z Karmelem i Orzechami

Zachęcamy do wypróbowania naszego halloweenowego przepisu. Tym razem zapraszamy na karmelowe pająki.

Składniki:


  • 150 g prażonych orzechów pekan
  • 240 ml śmietanki
  • 200 g granulowanego cukru
  • 170 g złotego syrop
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 30 g niesolonego masła, w kawałkach
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 140 g cienkich pasków lukrecji, pociętych na 5 cm kawałki
  • 170 g ciemnej czekolady, posiekanej
  • 115 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • Czekoladowe loczki, setki i tysiące, opcjonalnie

Reklama


Sposób przygotowania:


1) Wyłóż 2 tacki papierem do pieczenia i delikatnie popsikaj sprayem do pieczenia. 2) Ułóż na tackach 30 małych kupek orzechów, około 3-4 orzechy każda, w odstępach, co 5cm. 3) Zrób karmel podgrzewając śmietankę na niskim ogniu. Trzymaj na ogniu podczas gotowania cukru. 4) Włóż cukier i złoty syrop do głębokiej patelnie o grubym dnie. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając aż cukier się stopi. Przestań mieszać, zwiększ ogień i gotuj aż cukier stanie się twardy lub do 157C na termometrze, 7 minut.

5) Do mikstury wmieszaj masło i sól. Stopniowo wlej śmietankę oraz wanilię, uważaj będzie pryskało. Zmniejsz ogień na średni i gotuj dalej, od czasu do czasu mieszając, aż cukier zmieni się w miękką kulę, 118C na termometrze, jeszcze około 5 minut. Natychmiast zdejmij z ognia i schłodź przez minutę.

6) Wyłóż kilka łyżek stołowych karmelu na kupki orzechów tworząc ciała pająków. Następnie w każdego pająka wsadź po 6 kawałków lukrecji tworząc nogi. Powtarzaj aż skończy się karmel i lukrecja. (przyda się dodatkowa para rąk. Karmel dosyć szybko stygnie. Jeśli stwardnieje, podgrzej na małym ogniu.) Niech pająki schłodzą się przez 15 minut. 7) W tym czasie, włóż czekoladę do średniej żaroodpornej miski. Zagotuj około 2.5 cm wody na głębokiej patelni. Nad patelnią ustaw miskę i rozpuść czekoladę. (można to też zrobić w mikrofalówce)

8) Wyłóż około jedną łyżkę stołową stopionej czekolady na każdego pająka. Posyp setkami lub tysiącami czekoladowych loczków. Odstaw aby całość się schłodziła.  


We wtorek 28 października o godzinie 21:00 rozpocznie się emisja programu ,,Halloweenowe wojny". Do Halloween (piątku, 31 października) włącznie, będzie można obejrzeć 4 odcinki ulubionego przez widzów kanału programu związanego z obchodami tego święta w aspekcie kulinarnym.

W programie pięć ekip, składających się z eksperta w wycinaniu wzorów w dyni, specjalisty w wypiekaniu tortów artystycznych i mistrza robienia cukierków, musi stworzyć niesamowite dekoracje na Halloween. Praktycznie wszystkie z propozycji prezentowanych w programie mogą stać się dużą inspiracją dla widzów. Są niezwykle pomysłowe i niezbyt  trudne do wykonania.    

Program można oglądać od wtorku 28-ego października do piątku 31-ego października o  21:00 (powtórki 31-ego października od 11:00).

Dowiedz się więcej na temat: deser

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje