Pająki z Karmelem i Orzechami
Zachęcamy do wypróbowania naszego halloweenowego przepisu. Tym razem zapraszamy na karmelowe pająki.
Składniki:
- 150 g prażonych orzechów pekan
- 240 ml śmietanki
- 200 g granulowanego cukru
- 170 g złotego syrop
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 30 g niesolonego masła, w kawałkach
- 1/4 łyżeczka soli
- 140 g cienkich pasków lukrecji, pociętych na 5 cm kawałki
- 170 g ciemnej czekolady, posiekanej
- 115 g mlecznej czekolady, posiekanej
- Czekoladowe loczki, setki i tysiące, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
1) Wyłóż 2 tacki papierem do pieczenia i delikatnie popsikaj sprayem do pieczenia. 2) Ułóż na tackach 30 małych kupek orzechów, około 3-4 orzechy każda, w odstępach, co 5cm. 3) Zrób karmel podgrzewając śmietankę na niskim ogniu. Trzymaj na ogniu podczas gotowania cukru. 4) Włóż cukier i złoty syrop do głębokiej patelnie o grubym dnie. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając aż cukier się stopi. Przestań mieszać, zwiększ ogień i gotuj aż cukier stanie się twardy lub do 157C na termometrze, 7 minut.
5) Do mikstury wmieszaj masło i sól. Stopniowo wlej śmietankę oraz wanilię, uważaj będzie pryskało. Zmniejsz ogień na średni i gotuj dalej, od czasu do czasu mieszając, aż cukier zmieni się w miękką kulę, 118C na termometrze, jeszcze około 5 minut. Natychmiast zdejmij z ognia i schłodź przez minutę.
6) Wyłóż kilka łyżek stołowych karmelu na kupki orzechów tworząc ciała pająków. Następnie w każdego pająka wsadź po 6 kawałków lukrecji tworząc nogi. Powtarzaj aż skończy się karmel i lukrecja. (przyda się dodatkowa para rąk. Karmel dosyć szybko stygnie. Jeśli stwardnieje, podgrzej na małym ogniu.) Niech pająki schłodzą się przez 15 minut. 7) W tym czasie, włóż czekoladę do średniej żaroodpornej miski. Zagotuj około 2.5 cm wody na głębokiej patelni. Nad patelnią ustaw miskę i rozpuść czekoladę. (można to też zrobić w mikrofalówce)
8) Wyłóż około jedną łyżkę stołową stopionej czekolady na każdego pająka. Posyp setkami lub tysiącami czekoladowych loczków. Odstaw aby całość się schłodziła.
We wtorek 28 października o godzinie 21:00 rozpocznie się emisja programu ,,Halloweenowe wojny". Do Halloween (piątku, 31 października) włącznie, będzie można obejrzeć 4 odcinki ulubionego przez widzów kanału programu związanego z obchodami tego święta w aspekcie kulinarnym.
W programie pięć ekip, składających się z eksperta w wycinaniu wzorów w dyni, specjalisty w wypiekaniu tortów artystycznych i mistrza robienia cukierków, musi stworzyć niesamowite dekoracje na Halloween. Praktycznie wszystkie z propozycji prezentowanych w programie mogą stać się dużą inspiracją dla widzów. Są niezwykle pomysłowe i niezbyt trudne do wykonania.
Program można oglądać od wtorku 28-ego października do piątku 31-ego października o 21:00 (powtórki 31-ego października od 11:00).