Palce wiedźmy raw

Przepis autorstwa blogerki Candy Company.

Oto smaczne i przerażające palce wiedźmy
Oto smaczne i przerażające palce wiedźmy materiały prasowe

Składniki:

  • 5 śliwek kalifornijskich
  • 3 daktyle
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 75g orzechów włoskich
  • 90 g migdałów
  • Pestki dyni i łyżeczka dżemu lub puree z czerwonych owoców do dekoracji  

Przygotowanie:

Orzechy i migdały rozdrabniamy w malakserze, prawie na mąkę. Daktyle, śliwki, syrop klonowy i miód miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Do masy śliwkowej dodajemy orzechy oraz pozostałe składniki i miksujemy, aż masa zacznie przypominać ciasto. Masę dzielimy na kulki wielkości orzecha włoskiego i formujemy palce, na każdy palec przy pomocy niewielkiej ilości puree owocowego naklejamy pestkę dyni. Palce wiedźmy można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do podania.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas