Palce wiedźmy raw
Przepis autorstwa blogerki Candy Company.
Składniki:
- 5 śliwek kalifornijskich
- 3 daktyle
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka wody
- szczypta soli (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- 75g orzechów włoskich
- 90 g migdałów
- Pestki dyni i łyżeczka dżemu lub puree z czerwonych owoców do dekoracji
Przygotowanie:
Orzechy i migdały rozdrabniamy w malakserze, prawie na mąkę. Daktyle, śliwki, syrop klonowy i miód miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Do masy śliwkowej dodajemy orzechy oraz pozostałe składniki i miksujemy, aż masa zacznie przypominać ciasto. Masę dzielimy na kulki wielkości orzecha włoskiego i formujemy palce, na każdy palec przy pomocy niewielkiej ilości puree owocowego naklejamy pestkę dyni. Palce wiedźmy można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do podania.