Paliwo energetyczne dla całego organizmu. Ekspresowe przepisy na sycące dania z makaronem
Jednymi z chętniej wybieranych dań obiadowych są potrawy przygotowywane na bazie licznych odmian makaronu. Ciekawe kształty oraz kolory przyciągają uwagę dzieci, a dorosłych inspirują do eksperymentów kulinarnych. Wystarczy kilka minut gotowania, kilka prostych dodatków i można cieszyć się sycącym posiłkiem. Jak wykorzystać makaron w domowej kuchni? Już teraz sprawdź kilka pysznych przepisów.
Spis treści:
Spaghetti z tuńczykiem
Jednym z popularniejszych włoskich makaronów jest spaghetti, które doczekało się licznych odmian. Wielu zwolenników zyskała przede wszystkim carbonara, a także spaghetti po neapolitańsku oraz bolońsku. Jeśli jednak chcesz odejść od utartych schematów kulinarnych, wypróbuj mało skomplikowany, ale pełny smaku makaron spaghetti z tuńczykiem.
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- 200 ml śmietany 18%
- 20 g mąki pszennej
- sól do smaku
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 4-5 listków bazylii
- olej do smażenia
- opcjonalnie: tarty parmezan
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do uzyskania ulubionego poziomu miękkości, a później odcedzamy.
- Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy przez kilka minut do momentu zeszklenia.
- Do cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz tuńczyka odsączonego z sosu. Składniki podgrzewamy 4-5 minut, a następnie dodajemy do nich śmietanę wymieszaną z dwiema łyżkami mąki.
- Patelnię trzymamy na niewielkim ogniu jeszcze przez kilka minut do wyraźnego zgęstnienia sosu, dodajemy makaron, a na koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
- Gotowe danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami bazylii. Opcjonalnie możemy takżeposypać je tartym parmezanem. Smacznego!
Penne z kurczakiem i brokułami
Pytanie "co dziś na obiad", jest jednym z częściej padających w wielu domach. Z odpowiedzią nie trzeba czekać zbyt długo, wystarczy zaplanować penne z kurczakiem i brokułem. Kremowy sos na bazie śmietanki nadaje daniu charakteru, a także roznosi zapach po wszystkich pomieszczeniach.
Składniki:
- 200 g makaronu penne
- 1 świeży brokuł
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 biała cebula
- 40 g serka topionego
- 250 ml śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż będzie al dente, zazwyczaj zajmuje to ok. 8-10 minut.
- Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy z błonek, a następnie kroimy w kostkę i nacieramy przyprawami. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w cienkie piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy kurczaka z cebulą i czosnkiem. W kolejnym kroku dodajemy śmietankę, pokrojone serki topione i mieszamy do uzyskania gładkiego sosu bez grudek.
- Brokuł kroimy na różyczki, a następnie podgotowujemy przez kilka minut we wrzątku i dodajemy do sosu. Gotujemy przez 3-4 minuty.
- Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, łączymy z sosem i wykładamy na talerz. Smacznego!
Tagliatelle z czosnkiem i szparagami
Ekspresowe i mało wymagające dania to prawdziwy must-have w wielu kuchniach. Tagliatelle aromatyzowane czosnkiem, z dodatkiem sezonowych szparagów to pyszny pomysł na obiad dla zabieganych, którzy chcą poczuć się jak w wykwintnej restauracji, bez konieczności wychodzenia z domu.
Składniki:
- 500 g makaronu tagliatelle
- 500 g zielonych szparagów
- 4 ząbki czosnku
- ½ szklanki oliwy
- garść posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki tartego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Zaczynamy od obrania czosnku i pokrojenia w średniej grubości plasterki.
- Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm.
- Makaron tagliatelle gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek. Podgrzewamy do zrumienienia i wyławiamy na osobny talerzy.
- Do przesiąkniętej zapachem czosnku oliwy wrzucamy szparagi i smażymy 5-8 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zdejmujemy z ognia.
- Szparagi mieszamy z odsączonym makaronem i natką pietruszki. Wykładamy porcję na talerz, dodajemy odrobinę usmażonego czosnku i posypujemy danie tartym parmezanem. Smacznego!
Sprawdź: Jak zrobić makaron z grzybami?
Pappardelle z wędzonym łososiem i szpinakiem
Szukając pomysłu na ekspresowy obiad, który posmakuje nie tylko dorosłym, ale także dzieciom, warto sięgnąć po przepis z użyciem makaronu. Pappardelle zanurzone w kremowym sosie z łososiem, szpinakiem i przyprawami to uczta dla kubków smakowych, która syci na długo, bez konieczności spędzania długich godzin w kuchni.
Składniki:
- 500 g makarony pappardelle
- 300 g łososia wędzonego na zimno w kawałku
- 200 g szpinaku
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 200 ml śmietany 30%
- 3 ząbki czosnku
- wyciśnięty sok z ćwiartki cytryny
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie sosu.
- Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy drobno posiekane ząbki czosnku i smażymy przez 2 minuty.
- W kolejnym kroku dodajemy szpinak i podgrzewamy do momentu zmniejszenia objętości. Wlewamy śmietanę i gotujemy 5-8 minut, do momentu zredukowania sosu o połowę.
- Pod koniec gotowania dorzucamy do sosu pomidorki koktajlowe przecięte na pół oraz wędzonego łososia pokrojonego w plastry. Dusimy jeszcze przez 2-3 minuty.
- Sos doprawiamy sokiem z cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem, a następnie mieszamy z gorącym makaronem.
- Na talerz wykładamy porcję pappardelle z wędzonym łososiem i pomidorkami, posypując z wierzchu jeszcze odrobiną pieprzu. Smacznego!
Sprawdź również: