Paliwo energetyczne dla całego organizmu. Ekspresowe przepisy na sycące dania z makaronem

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Hahaha
haha
18
Udostępnij
Smaczne i sycące dania z makaronu
Smaczne i sycące dania z makaronu123RF/PICSEL
  • Klasyczne wersje makaronu wytwarza się z pszenicy durum. To genetyczna mutacja tzw. płaskurki, czyli jednego z najpopularniejszych gatunków pszenicy, uprawianej na całym świecie.
  • Makaron w wersji podstawowej to produkt o umiarkowanej kaloryczności. Za podwyższeniem jego wartości energetycznej  stoją na ogół sosy oraz liczne dodatki.
  • W różnych rodzajach makaronu znajdziemy sporo białka, witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku oraz miedzi.

Spaghetti z tuńczykiem

Zobacz również:

    • 200 g makaronu spaghetti
    • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 biała cebula
    • 200 ml śmietany 18%
    • 20 g mąki pszennej
    • sól do smaku
    • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
    • 4-5 listków bazylii
    • olej do smażenia
    • opcjonalnie: tarty parmezan
    1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do uzyskania ulubionego poziomu miękkości, a później odcedzamy.
    2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy przez kilka minut do momentu zeszklenia.
    3. Do cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz tuńczyka odsączonego z sosu. Składniki podgrzewamy 4-5 minut, a następnie dodajemy do nich śmietanę wymieszaną z dwiema łyżkami mąki.
    4. Patelnię trzymamy na niewielkim ogniu jeszcze przez kilka minut do wyraźnego zgęstnienia sosu, dodajemy makaron, a na koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
    5. Gotowe danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami bazylii. Opcjonalnie możemy takżeposypać je tartym parmezanem. Smacznego!

    Penne z kurczakiem i brokułami

    Penne z brokułem i kurczakiem
    Penne z brokułem i kurczakiem123RF/PICSEL
    • 200 g makaronu penne
    • 1 świeży brokuł
    • 1 podwójna pierś z kurczaka
    • 1 biała cebula
    • 40 g serka topionego
    • 250 ml śmietany 18%
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    • sól i pieprz do smaku
    1. Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż będzie al dente, zazwyczaj zajmuje to ok. 8-10 minut.
    2. Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy z błonek, a następnie kroimy w kostkę i nacieramy przyprawami. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w cienkie piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę.
    3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy kurczaka z cebulą i czosnkiem. W kolejnym kroku dodajemy śmietankę, pokrojone serki topione i mieszamy do uzyskania gładkiego sosu bez grudek.
    4. Brokuł kroimy na różyczki, a następnie podgotowujemy przez kilka minut we wrzątku i dodajemy do sosu. Gotujemy przez 3-4 minuty.
    5. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, łączymy z sosem i wykładamy na talerz. Smacznego!

    Tagliatelle z czosnkiem i szparagami

    • 500 g makaronu tagliatelle
    • 500 g zielonych szparagów
    • 4 ząbki czosnku
    • ½ szklanki oliwy
    • garść posiekanej natki pietruszki
    • 4 łyżki tartego parmezanu
    • sól i pieprz do smaku
    1. Zaczynamy od obrania czosnku i pokrojenia w średniej grubości plasterki.
    2. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm.
    3. Makaron tagliatelle gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    4. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek. Podgrzewamy do zrumienienia i wyławiamy na osobny talerzy.
    5. Do przesiąkniętej zapachem czosnku oliwy wrzucamy szparagi i smażymy 5-8 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zdejmujemy z ognia.
    6. Szparagi mieszamy z odsączonym makaronem i natką pietruszki. Wykładamy porcję na talerz, dodajemy odrobinę usmażonego czosnku i posypujemy danie tartym parmezanem. Smacznego!

    Pappardelle z wędzonym łososiem i szpinakiem

    Pappardelle ze szpinakiem i łososiem
    Pappardelle ze szpinakiem i łososiem123RF/PICSEL
    • 500 g makarony pappardelle
    • 300 g łososia wędzonego na zimno w kawałku
    • 200 g szpinaku
    • 200 g pomidorków koktajlowych
    • 200 ml śmietany 30%
    • 3 ząbki czosnku
    • wyciśnięty sok z ćwiartki cytryny
    • 1 łyżeczka masła klarowanego
    • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
    1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie sosu.
    2. Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy drobno posiekane ząbki czosnku i smażymy przez 2 minuty.
    3. W kolejnym kroku dodajemy szpinak i podgrzewamy do momentu zmniejszenia objętości. Wlewamy śmietanę i gotujemy 5-8 minut, do momentu zredukowania sosu o połowę.
    4. Pod koniec gotowania dorzucamy do sosu pomidorki koktajlowe przecięte na pół oraz wędzonego łososia pokrojonego w plastry. Dusimy jeszcze przez 2-3 minuty.
    5. Sos doprawiamy sokiem z cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem, a następnie mieszamy z gorącym makaronem.
    6. Na talerz wykładamy porcję pappardelle z wędzonym łososiem i pomidorkami, posypując z wierzchu jeszcze odrobiną pieprzu. Smacznego!
    Video Player is loading.
    Loaded: 0%
    • subtitles off, selected
    Current Time 0:00
    Duration -:-
    Stream Type LIVE
    reklama
    dzięki reklamie oglądasz za darmo
    Cała tajemnica dobrego makaronu
    Watermark Video
    Cała tajemnica dobrego makaronu Interia.tv
    Przejdź na