Paliwo energetyczne dla całego organizmu. Ekspresowe przepisy na sycące dania z makaronem

Jednymi z chętniej wybieranych dań obiadowych są potrawy przygotowywane na bazie licznych odmian makaronu. Ciekawe kształty oraz kolory przyciągają uwagę dzieci, a dorosłych inspirują do eksperymentów kulinarnych. Wystarczy kilka minut gotowania, kilka prostych dodatków i można cieszyć się sycącym posiłkiem. Jak wykorzystać makaron w domowej kuchni? Już teraz sprawdź kilka pysznych przepisów.

Smaczne i sycące dania z makaronu
Smaczne i sycące dania z makaronu123RF/PICSEL

  • Klasyczne wersje makaronu wytwarza się z pszenicy durum. To genetyczna mutacja tzw. płaskurki, czyli jednego z najpopularniejszych gatunków pszenicy, uprawianej na całym świecie.
  • Makaron w wersji podstawowej to produkt o umiarkowanej kaloryczności. Za podwyższeniem jego wartości energetycznej  stoją na ogół sosy oraz liczne dodatki.
  • W różnych rodzajach makaronu znajdziemy sporo białka, witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku oraz miedzi.

Spaghetti z tuńczykiem

Jednym z popularniejszych włoskich makaronów jest spaghetti, które doczekało się licznych odmian. Wielu zwolenników zyskała przede wszystkim carbonara, a także spaghetti po neapolitańsku oraz bolońsku. Jeśli jednak chcesz odejść od utartych schematów kulinarnych, wypróbuj mało skomplikowany, ale pełny smaku makaron spaghetti z tuńczykiem.

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • 200 ml śmietany 18%
  • 20 g mąki pszennej
  • sól do smaku
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 4-5 listków bazylii
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: tarty parmezan

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do uzyskania ulubionego poziomu miękkości, a później odcedzamy.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy przez kilka minut do momentu zeszklenia.
  3. Do cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz tuńczyka odsączonego z sosu. Składniki podgrzewamy 4-5 minut, a następnie dodajemy do nich śmietanę wymieszaną z dwiema łyżkami mąki.
  4. Patelnię trzymamy na niewielkim ogniu jeszcze przez kilka minut do wyraźnego zgęstnienia sosu, dodajemy makaron, a na koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
  5. Gotowe danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami bazylii. Opcjonalnie możemy takżeposypać je tartym parmezanem. Smacznego!

Penne z kurczakiem i brokułami

Penne z brokułem i kurczakiem
Penne z brokułem i kurczakiem123RF/PICSEL

Pytanie "co dziś na obiad", jest jednym z częściej padających w wielu domach. Z odpowiedzią nie trzeba czekać zbyt długo, wystarczy zaplanować penne z kurczakiem i brokułem. Kremowy sos na bazie śmietanki nadaje daniu charakteru, a także roznosi zapach po wszystkich pomieszczeniach.

Składniki:

  • 200 g makaronu penne
  • 1 świeży brokuł
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 biała cebula
  • 40 g serka topionego
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż będzie al dente, zazwyczaj zajmuje to ok. 8-10 minut.
  2. Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy z błonek, a następnie kroimy w kostkę i nacieramy przyprawami. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w cienkie piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy kurczaka z cebulą i czosnkiem. W kolejnym kroku dodajemy śmietankę, pokrojone serki topione i mieszamy do uzyskania gładkiego sosu bez grudek.
  4. Brokuł kroimy na różyczki, a następnie podgotowujemy przez kilka minut we wrzątku i dodajemy do sosu. Gotujemy przez 3-4 minuty.
  5. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, łączymy z sosem i wykładamy na talerz. Smacznego!

Tagliatelle z czosnkiem i szparagami

Ekspresowe i mało wymagające dania to prawdziwy must-have w wielu kuchniach. Tagliatelle aromatyzowane czosnkiem, z dodatkiem sezonowych szparagów to pyszny pomysł na obiad dla zabieganych, którzy chcą poczuć się jak w wykwintnej restauracji, bez konieczności wychodzenia z domu.

Składniki:

  • 500 g makaronu tagliatelle
  • 500 g zielonych szparagów
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ szklanki oliwy
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od obrania czosnku i pokrojenia w średniej grubości plasterki.
  2. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm.
  3. Makaron tagliatelle gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek. Podgrzewamy do zrumienienia i wyławiamy na osobny talerzy.
  5. Do przesiąkniętej zapachem czosnku oliwy wrzucamy szparagi i smażymy 5-8 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zdejmujemy z ognia.
  6. Szparagi mieszamy z odsączonym makaronem i natką pietruszki. Wykładamy porcję na talerz, dodajemy odrobinę usmażonego czosnku i posypujemy danie tartym parmezanem. Smacznego!

Pappardelle z wędzonym łososiem i szpinakiem

Pappardelle ze szpinakiem i łososiem
Pappardelle ze szpinakiem i łososiem123RF/PICSEL

Szukając pomysłu na ekspresowy obiad, który posmakuje nie tylko dorosłym, ale także dzieciom, warto sięgnąć po przepis z użyciem makaronu. Pappardelle zanurzone w kremowym sosie z łososiem, szpinakiem i przyprawami to uczta dla kubków smakowych, która syci na długo, bez konieczności spędzania długich godzin w kuchni.

Składniki:

  • 500 g makarony pappardelle
  • 300 g łososia wędzonego na zimno w kawałku
  • 200 g szpinaku
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • wyciśnięty sok z ćwiartki cytryny
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie sosu.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy drobno posiekane ząbki czosnku i smażymy przez 2 minuty.
  3. W kolejnym kroku dodajemy szpinak i podgrzewamy do momentu zmniejszenia objętości. Wlewamy śmietanę i gotujemy 5-8 minut, do momentu zredukowania sosu o połowę.
  4. Pod koniec gotowania dorzucamy do sosu pomidorki koktajlowe przecięte na pół oraz wędzonego łososia pokrojonego w plastry. Dusimy jeszcze przez 2-3 minuty.
  5. Sos doprawiamy sokiem z cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem, a następnie mieszamy z gorącym makaronem.
  6. Na talerz wykładamy porcję pappardelle z wędzonym łososiem i pomidorkami, posypując z wierzchu jeszcze odrobiną pieprzu. Smacznego!
Cała tajemnica dobrego makaronu Interia.tv

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas