Tani i sycący obiad dla całej rodziny, czyli jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną bez mięsa?

Zapiekanka ziemniaczana to królowa jarskich obiadów
Zapiekanka ziemniaczana to królowa jarskich obiadów123RF/PICSEL

Pomysł na obiad — czyli zrób coś z niczego

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia KulinariaInteria Kulinaria

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną wegetariańską

  • 1/2 kilograma ziemniaków,
  • ½ świeżego brokułu,
  • 1 puszka czerwonej fasoli w puszce,
  • 1 czerwona cebula,
  • 125-150 gramów sera (może być gouda lub mozzarella),
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36%,
  • 1 łyżka oliwy,
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka czerwona, oregano.
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL
  • Ziemniaki oczyść, obierz i pokrój na plasterki, następnie gotuj w osolonej wodzie przez 20-25 minut. Powinny zmięknąć.
  • Brokuł podziel na różyczki i zblanszuj we wrzątku przez 3 minuty.
  • Cebulę pokrój w plasterki, fasolę odsącz z zalewy.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i układaj składniki warstwami. Zacznij od połowy porcji ziemniaków, na nich umieść cebulę, fasolę i brokuły. Przykryj pozostałą częścią ziemniaków.
  • Śmietanę wymieszaj z przyprawami i jajkiem. Wlej do zapiekanki ziemniaczanej.
  • Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 30 minut.
  • Po upływie tego czasu na wierzchu dania rozsyp starty ser i zapiekaj przez jeszcze 10-15 minut.

Zobacz również:

    Zapiekanka ziemniaczana niejedno ma imię