Tani i sycący obiad dla całej rodziny, czyli jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną bez mięsa?

Szukasz pomysłu na prosty, smaczny i jarski obiad? Sprawdź nasz przepis na zapiekankę ziemniaczaną. To solidne danie wegetariańskie, które ze smakiem będą zajadać twoi bliscy w porze obiadu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podać ją w charakterze ciepłej kolacji, gdy wpadną do ciebie znajomi. Nieskomplikowana receptura sprawia, że zapiekanka ziemniaczana bez mięsa jest potrawą bardzo uniwersalną.

Zapiekanka ziemniaczana to królowa jarskich obiadów
Zapiekanka ziemniaczana to królowa jarskich obiadów123RF/PICSEL

Pomysł na obiad — czyli zrób coś z niczego

Dużym atutem zapiekanki ziemniaczanej jest to, że do jej zrobienia można użyć najróżniejszych składników. Nie wiesz, co zrobić z resztą warzyw i sera zalegających w lodówce? Po włożeniu do naczynia żaroodpornego i kilku kwadransach spędzonych w piekarniku zamienią się w apetyczną potrawę. Nikt nie domyśli się, że została przyrządzona z resztek, a ty nie zmarnujesz swoich żywieniowych zapasów.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia Kulinaria

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną wegetariańską

Zanim przejdziemy do sposobu przygotowania, wyjaśnimy kwestię, nad którą zastanawiają się nie tylko początkujący kucharze. Czy ziemniaki do zapiekanki trzeba wcześniej gotować? Nie jest to absolutnie konieczne, ale istnieją względy praktyczne, które przemawiają za tym rozwiązaniem. Jeśli wcześniej ugotujesz ziemniaki, skróci się czas obróbki w piekarniku. Dodatkowo unikniesz sytuacji, że inne, bardziej miękkie składniki przez długi proces pieczenia zamienią się w mało apetyczną papkę. Ugotowanie ziemniaków przed pieczeniem sprawia, że wszystkie składniki zapiekanki będą gotowe w tym samym czasie.

Lista składników potrzebna do zrobienia 4-6 porcji:

  • 1/2 kilograma ziemniaków,
  • ½ świeżego brokułu,
  • 1 puszka czerwonej fasoli w puszce,
  • 1 czerwona cebula,
  • 125-150 gramów sera (może być gouda lub mozzarella),
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36%,
  • 1 łyżka oliwy,
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka czerwona, oregano.
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL

Przepis na zapiekankę krok po kroku:

  • Ziemniaki oczyść, obierz i pokrój na plasterki, następnie gotuj w osolonej wodzie przez 20-25 minut. Powinny zmięknąć.
  • Brokuł podziel na różyczki i zblanszuj we wrzątku przez 3 minuty.
  • Cebulę pokrój w plasterki, fasolę odsącz z zalewy.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i układaj składniki warstwami. Zacznij od połowy porcji ziemniaków, na nich umieść cebulę, fasolę i brokuły. Przykryj pozostałą częścią ziemniaków.
  • Śmietanę wymieszaj z przyprawami i jajkiem. Wlej do zapiekanki ziemniaczanej.
  • Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 30 minut.
  • Po upływie tego czasu na wierzchu dania rozsyp starty ser i zapiekaj przez jeszcze 10-15 minut.

Zapiekanka ziemniaczana niejedno ma imię

Jesteśmy pewni, że bliscy będą pytać o dokładki bezmięsnej zapiekanki ziemniaczanej. Jeśli została ci jakaś porcja, a brzuchy są już pełne — nic straconego. Po podgrzaniu będzie smakować tak samo dobrze, więc bez obaw możesz zostawić ją na później.

Eksperymentuj z dodatkami. Do przepisu na zapiekankę ziemniaczaną dodasz także pieczarki, szpinak, suszone pomidory, kalafior, marchewkę czy paprykę. Jeśli nie zależy ci na jej wegetariańskim charakterze, pasować będzie też szynka albo mięso mielone.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas