Reklama

Pałki marynowane w herbacie

Nietypowy sposób na kurczaka. Kto by pomyślał, że zamarynowane w herbacie z dodatkiem rumu pałki mogą być tak pyszne? Mięso będzie wyjątkowo soczyste i aromatyczne!

Czas przyrządzenia: 70 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 6 pałek kurczaka
  • 4 łyżeczki czarnej herbaty
  • 50 ml rumu
  • 10 dag brązowego cukru
  • po szczypcie słodkiej i ostrej mielonej papryki
  • sól, pieprz
  • zioła

Sposób przygotowania:

1. Mięso kurczaka opłucz. Herbatę zalej litrem wrzątku, odstaw do zaparzenia, odcedź. Dodaj rum, brązowy cukier oraz ulubione zioła do smaku, wymieszaj. Do tak przygotowanej marynaty włóż udka. Odstaw na noc do lodówki.

2. Następnego dnia udka wyjmij z marynaty, oprósz z każdej strony solą, pieprzem i paprykami.

3. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz godzinę w 180°C. W połowie czasu pieczenia podlej marynatą.

Świat kobiety
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | Pałki z kurczaka | herbata

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy