Paluszki mięsne w sosie (po 2. roku)
Delikatne paluszki mięsne smakują wyśmienicie. Możesz podawać je z kaszą jaglana, ziemniakami, czy frytkami. Smacznego!
Składniki:
● 50 g wieprzowiny
● 2 jajka
● 1-2 łyżki mleka
● 1/2 kromki suchej bułki
● 2 łyżeczki mąki pszennej
● 4-5 łyżek mrożonego bukietu warzyw
● 1-2 łyżeczki śmietany ● natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Mięso umyj i zmiel razem z bułką.
2. Do masy dodaj 1 jajko oraz natkę pietruszki i wszystko wymieszaj.
3. Uformuj z mięsa paluszki i obtocz je w mące.
4. Warzywa gotuj w ok. 200 ml wody. Gdy będą miękkie, wyjmij je i zmiksuj na jednolitą papkę (wywar pozostaw).
5. Do wrzącego wywaru wrzuć paluszki mięsne i gotuj ok. 15 minut.
6. Do zmiksowanych warzyw dodaj 1/4 szklanki wody z mąką i żółtkiem. Zamieszaj i zagotuj. Do sosu włóż paluszki mięsne.
7. Dopraw danie śmietaną oraz szczyptą soli i pieprzu.