Pampuchy czyli bułki na parze
Pampuchy to często smak dzieciństwa. Gotowane na parze ze słodkim, owocowym nadzieniem kojarzą się z kuchnią mamy lub babci. Warto wrócić do tego wspomnienia po latach.
1,5 szklanki mąki
30 gram drożdży
łyżka cukru
pół kostki masła
szklanka mleka
jajko
szczypta soli
nadzienie (dżem, krem czekoladowy, owoce)
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z cukrem i odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczną buzować.
Masło roztop w rondelku. Gdy ostygnie, połącz je z drożdżami i jajkiem. Wyrabiaj na gładko z mąką doprawioną solą. Gdy ciasto będzie bez grud, odstaw je do wyrośnięcia na około godzinę.
Gdy podwoi swoją objętość, formuj je w kulki wielkości mandarynki.
Do środka, za pomocą strzykawki do lukru wstrzyknij nadzienie.
Tak przygotowane bułki układaj na lnianej ściereczce wyłożonej na sitku. Sitkiem nakryj garnek z gotującą się wodą. Przyłóż pokrywką i gotuj około kwadransa.
***
zobacz także:
Darmowy program – rozlicz PIT 2020