Pampuchy czyli bułki na parze

Pampuchy to często smak dzieciństwa. Gotowane na parze ze słodkim, owocowym nadzieniem kojarzą się z kuchnią mamy lub babci. Warto wrócić do tego wspomnienia po latach.

Drożdżowe bułki zamiast do piekarnika, wystarczy gotować na parze
Drożdżowe bułki zamiast do piekarnika, wystarczy gotować na parze123RF/PICSEL

1,5 szklanki mąki
30 gram drożdży
łyżka cukru
pół kostki masła
szklanka mleka
jajko
szczypta soli
nadzienie (dżem, krem czekoladowy, owoce)

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z cukrem i odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczną buzować. 

Masło roztop w rondelku. Gdy ostygnie, połącz je z drożdżami i jajkiem. Wyrabiaj na gładko z mąką doprawioną solą. Gdy ciasto będzie bez grud, odstaw je do wyrośnięcia na około godzinę.

Gdy podwoi swoją objętość, formuj je w kulki wielkości mandarynki. 

Do środka, za pomocą strzykawki do lukru wstrzyknij nadzienie. 

Tak przygotowane bułki układaj na lnianej ściereczce wyłożonej na sitku. Sitkiem nakryj garnek z gotującą się wodą. Przyłóż pokrywką i gotuj około kwadransa.

***

zobacz także:


Darmowy program – rozlicz PIT 2020


"Ewa gotuje": SztufadaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas