Pampuchy czyli bułki na parze
Pampuchy to często smak dzieciństwa. Gotowane na parze ze słodkim, owocowym nadzieniem kojarzą się z kuchnią mamy lub babci. Warto wrócić do tego wspomnienia po latach.
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z cukrem i odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczną buzować.
Masło roztop w rondelku. Gdy ostygnie, połącz je z drożdżami i jajkiem. Wyrabiaj na gładko z mąką doprawioną solą. Gdy ciasto będzie bez grud, odstaw je do wyrośnięcia na około godzinę.
Gdy podwoi swoją objętość, formuj je w kulki wielkości mandarynki.
Do środka, za pomocą strzykawki do lukru wstrzyknij nadzienie.
Tak przygotowane bułki układaj na lnianej ściereczce wyłożonej na sitku. Sitkiem nakryj garnek z gotującą się wodą. Przyłóż pokrywką i gotuj około kwadransa.
***
zobacz także:
Darmowy program – rozlicz PIT 2020