Pampuchy czyli bułki na parze
Pampuchy to często smak dzieciństwa. Gotowane na parze ze słodkim, owocowym nadzieniem kojarzą się z kuchnią mamy lub babci. Warto wrócić do tego wspomnienia po latach.

Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 30 gram drożdży
- łyżka cukru
- pół kostki masła
- szklanka mleka
- jajko
- szczypta soli
- nadzienie (dżem, krem czekoladowy, owoce)
1,5 szklanki mąki30 gram drożdżyłyżka cukrupół kostki masłaszklanka mlekajajkoszczypta solinadzienie (dżem, krem czekoladowy, owoce)
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z cukrem i odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczną buzować. Masło roztop w rondelku. Gdy ostygnie, połącz je z drożdżami i jajkiem. Wyrabiaj na gładko z mąką doprawioną solą. Gdy ciasto będzie bez grud, odstaw je do wyrośnięcia na około godzinę.Gdy podwoi swoją objętość, formuj je w kulki wielkości mandarynki. Do środka, za pomocą strzykawki do lukru wstrzyknij nadzienie. Tak przygotowane bułki układaj na lnianej ściereczce wyłożonej na sitku. Sitkiem nakryj garnek z gotującą się wodą. Przyłóż pokrywką i gotuj około kwadransa.***zobacz także:Darmowy program – rozlicz PIT 2020