Pancake z maślanki z sosem karmelowym i owocami

Składniki
- 50 g masła Ekstra np. od OSM Piątnica
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 3 jajka
- 3 szklanki maślanki
- olej do natłuszczenia patelni
- ulubione owoce (truskawki, banany, maliny itp.)
Składniki
na sos karmelowy
- 200 ml Śmietanki 42% np. od OSM Piątnica
- 1 łyżka masła Ekstra np. od OSM Piątnica
- 6 łyżek cukru
- 100 ml wody
Sposób przygotowania
Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać jajka, maślankę i roztopione masło. Całość wymieszać. Usmażyć naleśniki na lekko natłuszczonej, nagrzanej patelni. Następnie do garnka wsypać cukier, dodać wodę i często mieszając gotować do uzyskania złoto brązowego koloru. Osobno zagotować śmietankę, po czym połączyć ją z karmelem. Odstawić do przestygnięcia. Gdy temperatura spadnie do ok. 30st. C dodać masło i zmiksować blenderem. Podawać z ulubionymi owocami, polane sosem karmelowym.
Smacznego!