Pankejki z przecierem malinowym
Smakują każdemu!
Składniki:
Ciasto:
●1 i 1/3 szklanki mąki
●jajko
●1 i 1/4 szklanki maślanki
●1/4 szklanki cukru pudru
●1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
●1 łyżeczka sody
●1/4 szklanki oleju
●szczypta soli; dodatki na wierzch:
●2 banany
●przecier malinowy
●ewentualnie lody waniliowe lub śmietankowe i sos czekoladowy do polania
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki ciasta szybko zmiksuj na gładką masę (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany).
2. Na rozgrzanej patelni usmaż pankejki z dwóch stron na ładny rumiany kolor. Podaj je z pokrojonymi w plasterki bananami, polane przecierem malinowym. Jeśli chcesz, mininaleśniki możesz też serwować z lodami waniliowymi lub śmietankowymi, polane sosem czekoladowym.