Panna cotta
Elegancki, bardzo karmelowy deser.
Składniki:
●1,5 szklanki mleka 3,2 proc.
●1/2 szklanki śmietanki kremówki
●4 łyżki cukru
●2-3 łyżeczki żelatyny w proszku
●3 łyżki przegotowanej wody
●ew. cukier na syrop karmelowy oraz dekorację (lub gotowy syrop)
Przygotowanie:
1. Mleko połącz ze śmietanką i zagotuj z połową cukru. Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw, by spęczniała.
2. Na suchej patelni podgrzewaj resztę cukru, aż się stopi i zezłoci. Powstały karmel rozpuść w 3 łyżkach gorącej, przegotowanej wody i wlej do gorącego mleka ze śmietanką.
3. Naczynie z żelatyną wstaw do gorącej wody i mieszaj ją. Gdy się rozpuści, połącz z mlekiem. Wlej do małych foremek, filiżanek lub pucharków i ostudź. Zimne galaretki wstaw do lodówki, aby całkiem stężały.
4. Gotowy deser wyłóż na talerzyki (naczynia wstaw na kilka sekund do gorącej wody), ozdób i podaj.