Panna cotta

Prosty deser na ciepłe popołudnie

Panna cotta
Panna cotta123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Połowę żelatyny wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na kilka minut, aby spęczniała. Laskę wanilii rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Strączek i rdzeń wanilii dodaj do śmietany. Dosyp cukier, mocno podgrzej. Wyjmij strączek wanilii. Do ciepłej śmietany dołóż spęczniałą żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści. Następnie śmietanę rozlej do 4 szklaneczek. Wstaw je do lodówki na 6 godzin. Truskawki umyj, oczyść, pokrój w kosteczkę. Wymieszaj je z miodem oraz sokiem z cytryny. Całość zmiksuj na gładko, ew. dodatkowo przetrzyj przez gęste sitko.  Pozostałą żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając. Wymieszaj z sokiem malinowym oraz musem truskawkowym. Wylej na stężałą masę śmietanową. Ponownie wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem deser udekoruj, np. truskawkami i miętą.

Zmysłowe smaki: Panna cottaInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas