Panna cotta z musem truskawkowym

Panna cotta to pyszny i łatwy w przygotowaniu deser, który jest szczególnie popularny we Włoszech.

Panna cotta
Panna cotta123RF/PICSEL

Składniki:

4 łyżeczki żelatyny, laska wanilii, 400 ml śmietanki kremówki 36 proc., 2/3 szkl. tłustego mleka , 10 dag cukru , mrożone truskawki lub maliny oraz cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody i odstaw, by spęczniała. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyskrob ziarenka. Śmietanę wlej do rondla z mlekiem, dodaj cukier i ziarenka wanilii (ew. także laskę). Mieszając, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zagotuj i od razu odstaw z ognia. Dodaj żelatynę i energicznie mieszaj, aż się rozpuści (wyjmij ew. laskę wanilii).

Masę wlej do małych miseczek (filiżanek). Odstaw do wystudzenia. Następnie przykryj folią, wstaw do lodówki, by deser stężał, na 3-4 godz. Owoce rozmroź, zmiksuj z cukrem. Gotowy deser wyłóż na talerzyki, polej musem.

Ekspresowo: Deser możesz polać gotowym, gęstym sokiem.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas