Reklama

Reklama

Panna cotta z syropem espresso

Pyszny deser!

Składniki

  • 600 g kremówki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 strąka wanilii (należy go rozkroić i wydrążyć ziarenka)
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wrzątku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szklanka orzechów laskowych, podprażonych, bez skórki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka, lekko roztrzepane
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Składniki - syrop

  • szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • łyżka wrzątku

Sposób przygotowania

1. W rondelku wymieszaj kremówkę z cukrem, strąkiem i ziarnami wanilii. Podgrzewaj na małym ogniu prawie do zagotowania. Wyjmij strąk wanilii. 

2. Żelatynę rozpuść we wrzątku. Lekko ostudź. Dodaj ją do masy kremowej. Wymieszaj i przecedź przez sito. 

3. Rozłóż masę kremową do 6 kokilek. Wstaw do lodówki na 2 godziny, aby masa stanęła. 

4. Na syrop rozpuść w rondelku cukier puder w wodzie, lekko podgrzewając. Gdy cukier się rozpuści, gotuj, aż syrop zgęstnieje i nabierze brązowego koloru (10 minut). Rozpuść kawę we wrzątku. Zdejmij syrop z ognia i wlej do niego kawę, mieszając. Odstaw, aby ostygł. 

5. Wyjmij deser z lodówki 15 minut przed podaniem. Wyłóż na talerzyki (dnem do góry) i polej syropem. Pasują do niego migdałowe biscotti. 

Reklama

Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy