Panna cotta z syropem espresso

Pyszny deser!

Panna cotta
Panna cotta123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. W rondelku wymieszaj kremówkę z cukrem, strąkiem i ziarnami wanilii. Podgrzewaj na małym ogniu prawie do zagotowania. Wyjmij strąk wanilii. 

2. Żelatynę rozpuść we wrzątku. Lekko ostudź. Dodaj ją do masy kremowej. Wymieszaj i przecedź przez sito. 

3. Rozłóż masę kremową do 6 kokilek. Wstaw do lodówki na 2 godziny, aby masa stanęła. 

4. Na syrop rozpuść w rondelku cukier puder w wodzie, lekko podgrzewając. Gdy cukier się rozpuści, gotuj, aż syrop zgęstnieje i nabierze brązowego koloru (10 minut). Rozpuść kawę we wrzątku. Zdejmij syrop z ognia i wlej do niego kawę, mieszając. Odstaw, aby ostygł. 

5. Wyjmij deser z lodówki 15 minut przed podaniem. Wyłóż na talerzyki (dnem do góry) i polej syropem. Pasują do niego migdałowe biscotti.

Zmysłowe smaki: Panna cottaInteria.tv
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas