Panna cotta z syropem espresso
Pyszny deser!

Składniki
- 600 g kremówki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 strąka wanilii (należy go rozkroić i wydrążyć ziarenka)
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wrzątku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szklanka orzechów laskowych, podprażonych, bez skórki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 jajka, lekko roztrzepane
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- syrop
- szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki wody
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- łyżka wrzątku
Sposób przygotowania
1. W rondelku wymieszaj kremówkę z cukrem, strąkiem i ziarnami wanilii. Podgrzewaj na małym ogniu prawie do zagotowania. Wyjmij strąk wanilii. 2. Żelatynę rozpuść we wrzątku. Lekko ostudź. Dodaj ją do masy kremowej. Wymieszaj i przecedź przez sito. 3. Rozłóż masę kremową do 6 kokilek. Wstaw do lodówki na 2 godziny, aby masa stanęła. 4. Na syrop rozpuść w rondelku cukier puder w wodzie, lekko podgrzewając. Gdy cukier się rozpuści, gotuj, aż syrop zgęstnieje i nabierze brązowego koloru (10 minut). Rozpuść kawę we wrzątku. Zdejmij syrop z ognia i wlej do niego kawę, mieszając. Odstaw, aby ostygł. 5. Wyjmij deser z lodówki 15 minut przed podaniem. Wyłóż na talerzyki (dnem do góry) i polej syropem. Pasują do niego migdałowe biscotti.