Panna cotta z syropem espresso
Pyszny deser!
Sposób przygotowania
1. W rondelku wymieszaj kremówkę z cukrem, strąkiem i ziarnami wanilii. Podgrzewaj na małym ogniu prawie do zagotowania. Wyjmij strąk wanilii.
2. Żelatynę rozpuść we wrzątku. Lekko ostudź. Dodaj ją do masy kremowej. Wymieszaj i przecedź przez sito.
3. Rozłóż masę kremową do 6 kokilek. Wstaw do lodówki na 2 godziny, aby masa stanęła.
4. Na syrop rozpuść w rondelku cukier puder w wodzie, lekko podgrzewając. Gdy cukier się rozpuści, gotuj, aż syrop zgęstnieje i nabierze brązowego koloru (10 minut). Rozpuść kawę we wrzątku. Zdejmij syrop z ognia i wlej do niego kawę, mieszając. Odstaw, aby ostygł.
5. Wyjmij deser z lodówki 15 minut przed podaniem. Wyłóż na talerzyki (dnem do góry) i polej syropem. Pasują do niego migdałowe biscotti.