Papryka faszerowana
Oto pomysł na pyszną paprykę. Część mięsa w farszu możesz zastąpić ugotowanym ryżem lub kaszą, np. pęczakiem.
Składniki na 4 porcje:
- 4 strąki papryki
- 40 dag mielonego mięsa
- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Papryki przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki.
2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, zeszklij posiekaną cebulę. Włóż mielone mięso i smaż, aż się zrumieni. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mielone papryki, smaż jeszcze ok. 5 min. Mięso przełóż do miski. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć pokrojone pieczarki. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje z nich cały płyn. Pieczarki dodaj do usmażonego mięsa, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
3. Strąki papryki napełnij przygotowanym farszem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180° C. Papryki ułóż żaroodpornym naczyniu. Wlej ½ szklanki wody, papryki skrop olejem. Piecz 30-40 minut.