Papryka faszerowana

Oto pomysł na pyszną paprykę. Część mięsa w farszu możesz zastąpić ugotowanym ryżem lub kaszą, np. pęczakiem.

Taka papryka smakuje doskonale
Taka papryka smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 4 strąki papryki
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Papryki przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki.

2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, zeszklij posiekaną cebulę. Włóż mielone mięso i smaż, aż się zrumieni. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mielone papryki, smaż jeszcze ok. 5 min. Mięso przełóż do miski. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć pokrojone pieczarki. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje z nich cały płyn. Pieczarki dodaj do usmażonego mięsa, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

3. Strąki papryki napełnij przygotowanym farszem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180° C. Papryki ułóż żaroodpornym naczyniu. Wlej ½ szklanki wody, papryki skrop olejem. Piecz 30-40 minut.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas