Papryka faszerowana różnościami

Szybkie i sycące danie

Czas przyrządzenia: ok. 20 min
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 50 dag szpinaku
  • 4 papryki
  • pęczek dymki
  • pojedynczy filet z piersi kurczaka
  • opakowanie sera feta
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2-3 dag kaparów
  • 2-3 dag rodzynek
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do drobiu
  • gałka muszkatołowa
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Umyte papryki przekrój wzdłuż, usuń z nich gniazda nasienne. Rodzynki namocz w ciepłej wodzie. Cebulki dymki pokrój w krążki, szczypior drobno posiekaj. Filet pokrój w grubszą kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka, usmaż na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Szpinak dokładnie umyj i odsącz z wody na sicie. Mocno go odciśnij lub osusz papierem. 

2. W rondlu rozgrzej tłuszcz, zeszklij cebulkę. Dodaj szpinak, czosnek, rodzynki. Podgrzewaj, mieszając. Gdy szpinak zmięknie, dodaj kapary, skrop octem i wymieszaj z pokrojonym serem feta i kurczakiem. Połówki papryki wypełnij farszem, posyp szczypiorkiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje