Papryka faszerowana różnościami
Szybkie i sycące danie

Składniki
- 50 dag szpinaku
- 4 papryki
- pęczek dymki
- pojedynczy filet z piersi kurczaka
- opakowanie sera feta
- 3 łyżki octu winnego
- 2-3 dag kaparów
- 2-3 dag rodzynek
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do drobiu
- gałka muszkatołowa
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Umyte papryki przekrój wzdłuż, usuń z nich gniazda nasienne. Rodzynki namocz w ciepłej wodzie. Cebulki dymki pokrój w krążki, szczypior drobno posiekaj. Filet pokrój w grubszą kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka, usmaż na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Szpinak dokładnie umyj i odsącz z wody na sicie. Mocno go odciśnij lub osusz papierem. 2. W rondlu rozgrzej tłuszcz, zeszklij cebulkę. Dodaj szpinak, czosnek, rodzynki. Podgrzewaj, mieszając. Gdy szpinak zmięknie, dodaj kapary, skrop octem i wymieszaj z pokrojonym serem feta i kurczakiem. Połówki papryki wypełnij farszem, posyp szczypiorkiem.