Papryka słodka i ostra w zalewie
Wyrazista w smaku przekąska.
Składniki:
- 2 kg papryki
- 30 dag papryczek chili
- 0,5 l octu
- 0,5 kg cukru
- 2,5 l wody
- 4 łyżki soli
- olej
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 cebule
- pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
1. Papryki umyj, wytnij gniazda nasienne, pokrój w cząstki. Papryczki chili możesz pozostawić w całości lub przekroić wzdłuż. Wszystkie włóż do miski, posól 4 łyżkami soli, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
2. Do garnuszka wlej wodę, ocet, cukier, sól, pieprz, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, pokrojoną w piórka cebulę. Możesz też dodać ząbki czosnku. Gotuj 10 minut.
3. Papryki przekładaj do gorących, wyparzonych słoików. Wlej przygotowaną zalewę, na wierzch każdego słoiczka wlej po 1 łyżeczce oleju. Słoiki zakręć, postaw do góry dnem i przykryj wełnianym kocem na kilka godzin. Paprykę podawaj jako sałatkę z cebulą dymką i koperkiem.